Μετρούν ζημιές οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες από τον ανεμοστρόβιλο
Μετρούν ζημιές οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες από τον ανεμοστρόβιλο

Θα έπρεπε να είχαν γίνει υποδομές παντού λόγω του ότι η Κύπρος μπήκε στην περίοδο της απερήμωσης εδώ και μερικά χρόνια και οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες θα είναι συνεχείς.

Σημείωσε ως θετική την εξαγγελία του υπουργού εσωτερικών για παροχή 2 χιλιάδων ευρώ για τις κατοικίες και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν και στους κτηνοτρόφους τέτοια ποσά για να διορθώσουν τα υποστατικά και τις φάρμες τους.

Θα πρέπει – πρόσθεσε – να ξεπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και να δοθούν αμέσως τα χρήματα για να στεγάσουν και να ταϊσουν τα ζώα τους οι κτηνοτρόφοι.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας της ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου σημείωσε από την πλευρά του ότι από τη χθεσινή κακοκαιρία πλήγηκαν επίσης και καλλιέργειες σε πάρα πολλές περιοχές.

Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών και να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημόσιου, ώστε να ανταποκρίνονται άμεσα για να δίνονται οι αποζημιώσεις στους πληγέντες. Πολλές φορές από τις εξαγγελίες μέχρι την υλοποίηση τους παρουσιάζεται τεράστια απόσταση, σημείωσε.

 

Οι κύριοι Χάμπας και Παπαπέτρου υπογράμμισαν την ανάγκη να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των πληγέντων.

Ξεκίνησε η καταγραφή

Το υπουργείο εσωτερικών ξεκίνησε από χθες την καταγραφή των περιουσιών που καταστράφηκαν κατά τη χθεσινή κακοκαιρία, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος του υπουργού εσωτερικών Λοϊζος Μιχαήλ.

Επανέλαβε ότι ο κύριος Νουρής ανακοίνωσε ήδη ότι για τις πρώτες μέρες θα δοθεί η βοήθεια των 2 χιλιάδων ευρώ στους πληγέντες από τον προϋπολογισμό του υπουργείου εσωτερικών και στη συνέχεια θα ετοιμαστεί πρόταση προς το υπουργικό συμβούλιο για παροχή περαιτέρω βοήθειας.

Επί του παρόντος σε Αστρομερίτη, Νικητάρι και Ποτάμι έχουν κριθεί ως ακατοίκητα, πρόσθεσε, ενώ οι επί τόπου έλεγχοι θα συνεχιστούν.
Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους ο κύριος Μιχαήλ είπε ότι το υπουργείο εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο γεωργίας θα εξετάσουν τις επόμενες τους τρόπους βοήθειας και προς τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα.
Το θέμα είπε θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις