Οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν στην «ταχέως αναβαθμισμένη» αγορά υδρογόνου

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το υδρογόνο την περασμένη Παρασκευή (11 Δεκεμβρίου), τερματίζοντας εβδομάδες έντονων συζητήσεων που είδαν τους υποστηρικτές του υδρογόνου να ανανεώνονται μόνο με εκείνους που υποστηρίζουν έναν ευρύτερο ορισμό «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» που περιλαμβάνει επίσης υδρογόνο από φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια.

Στο τέλος της ημέρας, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να «αναβαθμίσουν γρήγορα την αγορά υδρογόνου σε επίπεδο ΕΕ», αναγνωρίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές» ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Το καθαρό καύσιμο καυσίμου θα χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει «ιδίως εκείνους τους τομείς που είναι δύσκολο να απεμπλουτιστούν από ανθρακικό άνθρακα με άλλα μέσα» - κυρίως βαριές βιομηχανίες όπως η χαλυβουργία και το τσιμέντο, ή οι μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να αγωνιστούν να αλλάξουν 100% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ταυτόχρονα, όμως, το Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν διαφορετικές ασφαλείς και βιώσιμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την παραγωγή υδρογόνου» - διατύπωση που αποσκοπεί στην ανακούφιση χωρών όπως η Ολλανδία, η Πολωνία και η Γαλλία που σχεδιάζουν να υποστηρίξουν υδρογόνο που παράγεται είτε από φυσικό αέριο ή πυρηνική ενέργεια.

«Η διασυνδεδεμένη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ φιλοξενεί μια σειρά μελλοντικών ευκαιριών για τη μεταφορά υδρογόνου», αναφέρουν τα συμπεράσματα σε ένα νεύμα προς την Ολλανδία, η οποία σχεδιάζει να ανανεώσει το υπάρχον δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου για τη μεταφορά υδρογόνου σε βιομηχανικές περιοχές βρίσκεται γύρω από το λιμάνι του Ρότερνταμ.

Η έγκριση του 14-σελίδου εγγράφου δεν ήταν ένα ξεπερασμένο συμπέρασμα.

Κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών συνομιλιών σε επίπεδο πρέσβης της ΕΕ, η Ισπανία και η Πορτογαλία απείλησαν να καταψηφίσουν το σχέδιο συμπερασμάτων, εκτός εάν η τελική δήλωση καταστήσει σαφές ότι η Ευρώπη θα στοχεύει στο υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο τέλος, το έγγραφο είναι σαφές, δηλώνοντας ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές» και ότι «η πρόσθετη ζήτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» από υδρογόνο «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη» στη μελλοντική ανάπτυξη δυναμικότητας καθαρής παραγωγής ενέργειας .

«Η έμφαση στο ανανεώσιμο υδρογόνο - αυτό θα πρέπει να είναι ο σαφής στόχος μας καθώς κινούμαστε προς την ουδετερότητα του κλίματος», δήλωσε ο Kadri Simson, επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, ο οποίος μίλησε μετά από συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ τη Δευτέρα (14 Δεκεμβρίου).

Η προσέγγιση της ΕΕ, ωστόσο, «αναγνωρίζει επίσης το ρόλο ότι το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα έχει ρόλο σε μια αρχική φάση για την αύξηση της παραγωγής παράλληλα», πρόσθεσε ο Simson αναφερόμενος στο λεγόμενο μπλε υδρογόνο από φυσικό αέριο με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα .

«Φυσικά υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα», αναγνώρισε ο Peter Altmaier, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας που προεδρεύει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας της Δευτέρας εξ ονόματος της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις