Βράζει η Ινδία από την οργή των αγροτών - Τι ζητούν από την κυβέρνηση Μόντι
Βράζει η Ινδία από την οργή των αγροτών - Τι ζητούν από την κυβέρνηση Μόντι

Τα περισσότερα σημεία εισόδου και εξόδου της πόλης παραμένουν κλειστά για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες από τις όμορες επαρχίες Πουντζάμπ, Χαριάνα και Ουτάρ Πραντές έχουν καταφτάσει στα βασικά σημεία των κόμβων της εθνικής οδού που συνδέει την πρωτεύουσα με την υπόλοιπη χώρα και απαιτούν την είσοδό τους στην πόλη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στους νέους νόμους διαχείρισης και πώλησης της αγροτικής παραγωγής από την κυβέρνηση των εθνικιστών Ινδουιστών του Bharatiya Janata Party με πρωθυπουργό τον Ναρέντρα Μόντι. Οι αγρότες έχουν από τα τέλη του Νοέμβρη “στρατοπεδεύσει” σε πρόχειρες κατασκηνώσεις πέριξ του Νέου Δελχί και αρνούνται να φύγουν αν δεν παρθούν πίσω οι νέες ρυθμίσεις που απειλούν τη διαβίωσή τους.

Παρά το γεγονός πως η οικονομία της Ινδίας είναι άμεσα εξαρτώμενη από την αγροτική παραγωγή και ότι σχεδόν το 60% του πληθυσμού της απασχολείται στον εν λόγω κλάδο, η κυβέρνησή της προχώρησε στην έγκριση και τελική ψήφιση ενός νομοσχεδίου τον περασμένο Σεπτέμβριο το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και αλλεπάλληλους ξεσηκωμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, με πλήθος αγροτών να διαμαρτύρεται εναντίον του.

Σύμφωνα με τους νέους νόμους, οι αγρότες θα διαπραγματεύονται απευθείας με τους μεσάζοντες την πώληση της παραγωγής τους με αποτέλεσμα ειδικά οι μικρομεσαίοι γεωργοί να πέφτουν θύματα των ισχυρών επιχειρήσεων, οι οποίες θα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους και όχι στην ελάχιστη εγγυημένη τιμή, με την οποία μέχρι πρότινος αγόραζε την παραγωγή τους το κράτος. Με άλλα λόγια, οι αγρότες, αντί να έχουν εξασφαλισμένη την πώληση της παραγωγής τους στο κράτος με μια ελάχιστη τιμή, εναπόκεινται στη βούληση των μεγάλων επιχειρήσεων, αφού θα πρέπει να διαπραγματεύονται απευθείας με αυτές.

“Το εισόδημά μας και η γη μας θα χαθεί, αν αφήσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να αποφασίζουν για τις τιμές και την αγορά της παραγωγής” δηλώνει ο Gurnam Singh Charuni, ένας εκ των βασικών ηγετών των αγροτών, και συμπληρώνει πως “η ελεύθερη αγορά μπορεί να λειτουργήσει σε χώρες με λιγότερη διαφθορά και περισσότερους κανόνες, δεν μπορεί να δουλέψει σε μας εδώ”…

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των 30 πανεθνικών αγροτικών σωματείων που συμμετέχουν σε αυτή, θα ενταθεί τις επόμενες μέρες με ολοένα μεγαλύτερα κομμάτια του αγροτικού πληθυσμού να μετακινούνται προς την πρωτεύουσα.

Οι ξεσηκωμένοι αγρότες έχουν, όπως φαίνεται, την υποστήριξη πολλών ατόμων της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, δέχονται τη στήριξη πολλών συμπατριωτών τους, ενώ ακόμα και ο Καναδάς έσπευσε να σταθεί στο πλευρό τους, με τον Πρωθυπουργό του, Justin Trudeau, να εκφράζει τη συμπαράστασή του στους Ινδούς αγρότες. Φυσικά, εθνικοί παράγοντες έσπευσαν να εκδηλώσουν την ενόχλησή τους, αναφέροντας πως είναι τοπικό ζήτημα, στο οποίο κανείς δεν έχει λόγο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις