Βασικό εργαλείο τα πρόσθετα ζωοτροφών για την επίτευξη των στόχων της αειφορίας

Τα πρόσθετα ζωοτροφών έχουν τεράστιες δυνατότητες για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του γεωργικού τομέα, αλλά δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου της γεωργίας και της βιομηχανίας ζωοτροφών, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερη εστίαση στον ρόλο των προσθέτων ζωοτροφών στη συμβολή στους στόχους της αειφορίας.

«Τα πρόσθετα ζωοτροφών είναι πιθανότατα ένας από τους σημαντικούς παράγοντες [για την αειφορία] και ένας νέος παράγοντας που οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός του γεωργικού τομέα δεν αναγνωρίζουν απαραίτητα», δήλωσε η Pekka Pesonen, γενική γραμματέας της Ένωσης αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA.

Ομοίως, η Eva María Zamora Escribano, επικεφαλής μονάδας για τη διατροφή των ζώων και τα κτηνιατρικά φάρμακα στη DG SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι, παρά το ότι είναι σχετικά άγνωστα, τα πρόσθετα ζωοτροφών έχουν «πολύ θετική επίδραση στο περιβάλλον».

Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα οφέλη, που κυμαίνονται από τη μείωση της περίσσειας φωσφόρου και αζώτου έως τη μείωση της αντιμικροβιακής αντοχής.

Για παράδειγμα, πρόσφατη προκαταρκτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι η προσθήκη επιλεγμένων στελεχών μικροοργανισμών ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών για αγελάδες θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου έως και 60%.

Η έρευνα, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, προτείνει επίσης ότι, εκτός από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η χρήση μικροοργανισμών ως πρόσθετης ύλης ζωοτροφών προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ζώου, όπως η βελτίωση του εντερικού μικροβίου, το οποίο οδήγησε σε μεγαλύτερο γάλα παραγωγή.

Περισσότερα με λιγότερα

Τα πρόσθετα ζωοτροφών επισημάνθηκαν επίσης για τη δυνατότητά τους να βοηθήσουν στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων, κάτι που θα μπορούσε να συμβαδίζει με την επίλυση του αιώνιου διλήμματος της παραγωγής «περισσότερα με λιγότερα», σύμφωνα με την Almudena Rodriguez, προσφορά πολιτικής για τη διατροφή των ζώων και τα κτηνιατρικά φάρμακα στη DG SANTE .

«Νομίζω ότι είναι σαφές ότι υπάρχουν ορισμένα πρόσθετα που αυξάνουν την παραγωγή κρέατος, αλλά ο τρόπος που το κάνουν αυτό είναι επειδή το ζώο είναι πιο υγιές, επειδή το ζώο έχει φυσιολογική κατάσταση που του επιτρέπει να παράγει κανονικά χωρίς κανένα περιορισμό», είπε.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της χρήσης μικροοργανισμών για τη βελτίωση της εντερικής χλωρίδας των ζώων, ο Ροντρίγκεζ είπε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να κάνει το ζώο παραγωγικό με υγιή και βιώσιμο τρόπο.

«Ως εκ τούτου, αυτό που κάνουμε είναι να ευνοήσουμε μια καλή φυσιολογική κατάσταση και αυτός είναι ο στόχος της πλειονότητας των προσθέτων», πρόσθεσε.

Διευκόλυνση της καινοτομίας στις ζωοτροφές

Προκειμένου τα πρόσθετα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, οι ενδιαφερόμενοι τόνισαν την ανάγκη για ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την έρευνα και την ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα, επιτρέποντας παράλληλα τον θεμιτό ανταγωνισμό στην αγορά.

Ένας από τους στόχους της εμβληματικής πολιτικής τροφίμων της ΕΕ, η στρατηγική Farm to Fork (F2F), είναι η αναθεώρηση του κανονισμού για τα πρόσθετα ζωοτροφών.

Ως μέρος αυτού, η Επιτροπή θα ξεκινήσει σύντομα έναν συνδυασμένο χάρτη πορείας αξιολόγησης και εκτίμησης επιπτώσεων στην αναθεώρηση του νόμου, σύμφωνα με τον Escribano, ο οποίος είπε ότι ελπίζει ότι αυτό το έγγραφο θα είναι διαθέσιμο πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Séverine Deschandelliers, πρόεδρος της ένωσης των ειδικών συστατικών ζωοτροφών της ΕΕ και των μιγμάτων τους (FEFANA), τόνισε την ανάγκη για το νέο πλαίσιο «ταχύτερης προσαρμογής στην εξέλιξη της επιστήμης στη διατροφή των ζώων», καθώς και την ανάπτυξη πρακτικών διατροφής στους ηγέτες των αγροκτημάτων .

«Χρειαζόμαστε πραγματικά αυτό να αντικατοπτρίζεται στους νέους κανονισμούς», τόνισε.

Ο Ροντρίγκεζ πρόσθεσε ότι είδε αυτήν την αναθεώρηση στη στρατηγική F2F ως έναν τρόπο «ευαισθητοποίησης σχετικά με τα πρόσθετα ζωοτροφών» και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη γεωργία, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί κάποια νομική σαφήνεια σε ορισμένους τομείς και να απλουστευθούν οι νομοθετικές διαδικασίες.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις