Δώστε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στη γεωργία

Καθώς η έγκριση ενός εμβολίου COVID-19 πλησιάζει στην ΕΕ, οι μέτοχοι παροτρύνουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν το εργατικό δυναμικό τροφίμων και ποτών ως κορυφαία προτεραιότητα στα σχέδια εμβολιασμού.

Σε κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε την Τρίτη (15 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Τροφίμων, Γεωργίας και Τουρισμού (EFFAT) και η ένωση κατασκευαστών τροφίμων FoodDrinkEurope έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καλέσουν τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας και του τομέα τροφίμων ομάδα ενώ αναπτύσσουν τις εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού τους.

Καθώς η ΕΕ θεωρεί τον καλύτερο τρόπο για την ανάπτυξη του επερχόμενου εμβολίου COVID-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παράσχει κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη για την ανάπτυξη των στρατηγικών εμβολιασμού τους.

Σημειώθηκαν έξι ομάδες προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των ευάλωτων και των ηλικιωμένων, καθώς και «βασικούς τομείς εκτός του τομέα της υγείας», οι οποίοι περιλαμβάνουν τους εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων.

Η Επιτροπή παρότρυνε τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη αυτές τις ομάδες προτεραιότητας, των οποίων η σημασία έγινε στο επίκεντρο κατά την πανδημία COVID-19.

Εν μέσω ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια, οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ως «βασικοί εργαζόμενοι» σε πολλές χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του ιού, το οποίο βοήθησε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στις τροφικές αλυσίδες.

Ωστόσο, η επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και η παραγωγή μπορεί να λειτουργεί ομαλά, προειδοποιεί η κοινή δήλωση.

«Είναι σωστό ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι είναι κορυφαία προτεραιότητα για το εμβόλιο COVID-19 Ωστόσο, θέλουμε τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσης την ανάγκη να διατηρηθεί το γεωργικό εργατικό δυναμικό υγιές για να αποφευχθούν διαταραχές στις προμήθειες τροφίμων και ποτών », δήλωσε ο William Surman, εκπρόσωπος του FoodDrinkEurope, στο EURACTIV.

Ο Wiebke Warneck, πολιτικός γραμματέας τροφίμων, ποτών και καπνού στο EFFAT, επανέλαβε ότι «σε όλη αυτή την πανδημία, οι εργαζόμενοι σε τρόφιμα και ποτά θεωρήθηκαν απαραίτητοι καθώς παρείχαν στους Ευρωπαίους το καθημερινό φαγητό τους, κάθε μέρα».

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τους ανταμείψουμε για τους κινδύνους που αναλαμβάνονται και να αναγνωρίσουμε τον κρίσιμο ρόλο τους, θεωρώντας τους ως ομάδα προτεραιότητας.»

Ο Warneck πρόσθεσε ότι τη στιγμή που αναπτύσσονται οι εθνικές στρατηγικές εμβολιασμού, «τονίζουμε με τους κοινωνικούς μας εταίρους ότι μόνο υγιείς εργαζόμενοι μπορούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη».

Σε ολόκληρη την ΕΕ, υπάρχουν περίπου 4,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα των τροφίμων.

Η ευρωπαϊκή γεωργία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους διακινούμενους εργαζόμενους, πολλοί από αυτούς χωρίς έγγραφα, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό αυτών που συλλέγουν φρούτα και λαχανικά, καθώς και συσκευασία και μεταποίηση τροφίμων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις