Ιαπωνία: Υποχώρησαν οι εξαγωγές τον Νοέμβριο
Ιαπωνία: Υποχώρησαν οι εξαγωγές τον Νοέμβριο

Οι ιαπωνικές εξαγωγές υποχώρησαν τον Νοέμβριο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για το τέλος στις πτώσεις των δύο τελευταίων ετών, εν μέρει εξαιτίας των χαμηλότερων αποστολών σε ΗΠΑ και Κίνα, και υποδηλώνουν έναν βραδύτερο ρυθμό ανάκαμψης για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα στοιχεία αναμένεται να προκαλέσουν ανησυχία στους φορείς χάραξης πολιτικής που βασίζονται στην ισχυρή εξωτερική ζήτηση για να τονωθεί η βιομηχανική παραγωγή και η ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία.

"Ο κίνδυνος ότι η οικονομία της Ιαπωνίας θα μείνει στάσιμη στο α΄ τρίμηνο, σταδιακά γίνεται όλο και πιο ισχυρή”, τόνισε ο Takeshi Minami, επικεφαλής οικονομολόγος στο Norinchukin Research Institute.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως φαίνεται ότι η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομία είναι κάπως πίσω από αυτή της Κίνας και των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένης της τάσης των εξαγωγών και της κατάστασης της εσωτερικής ζήτησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι εξαγωγές υποχώρησαν 4,2% τον Νοέμβριο έναντι του προηγουμένου έτους, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 0,2%.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, αυξήθηκαν με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, κατά 3,8%, κυρίως χάρη στις συσκευές επικοινωνίας.

Οι παραδόσεις στην Ασία υποχώρησαν για πρώτη φορά σε δύο μήνες, κατά 4,3% ενώ αυτές προς την ΕΕ σημείωσαν πτώση 2,6% τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις