ΕΕ: Τι ποσά αναλογούν στην Ελλάδα από το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027
ΕΕ: Τι ποσά αναλογούν στην Ελλάδα από το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027

Ο κανονισμός προβλέπει έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 1 074,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τιμές της ΕΕ των 27 στις 2018, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης. Μαζί με το μέσο ανάκαμψης της ΕΕ νέας γενιάς ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψει στην ΕΕ να παράσχει άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για να στηρίξει την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και τις μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της ΕΕ σε διαφορετικές πολιτικές περιοχές.

Τα ποσά που αναλογούν στην Ελλάδα

Περίπου 70 δισ. ευρώ συνολικά για την περίοδο 2021-2027 θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ με τη μορφή χρηματοδοτήσεων. Από αυτά τα 32 δισ. ευρώ αφορούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις που δεν θα λάμβανε η χώρα μας αν δεν υπήρχε η πανδημία του Covid 19. Τα υπόλοιπα αποτελούν το «καθιερωμένο» πακέτο της 7ετούς προγραμματικής περιόδου της ΕΕ.

Σύμφωνα με αναλυτικούς πίνακες ανά ταμείο που δημοσίευσε η Επιτροπή, η Ελλάδα, ειδικά στο νέο πακέτο, λαμβάνει υψηλό ποσό αναλογικά με το ΑΕΠ της. Τα περίπου 70 δισ. ευρώ κονδυλίων της ΕΕ  μοιράζονται σε μία σειρά από ταμεία «παλαιά», όπως είναι το ΕΣΠΑ και η ΚΑΠ αλλά και τα νέα εργαλεία.

Εκτός από τα επιπλέον κονδυλίων 32 δισ. ευρώ, για την Πανδημία υπάρχει και ένα ποσό της τάξης των 1,074 τρισ. ευρώ που αφορούν τα κονδύλια των «παραδοσιακών» προγραμμάτων στήριξης της ΕΕ που περιλαμβάνονται στον πολυετή προϋπολογισμό 2021-2027. Δηλαδή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Σε σταθερές τιμές 2018 από το νέο ΕΣΠΑ αναλογούν στη χώρα μας 18,96 δισ. ευρώ επί συνόλου 332 δισ. ευρώ ανά την ΕΕ. Στον λογαριασμό θα πρέπει να προστεθούν και τα 18,6 δισ. ευρώ που θα έρθουν μέσα από τα 2 αγροτικά προγράμματα της ΕΕ. Δηλαδή από την νέα ΚΑΠ και από Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Μάλιστα, καλωσορίζοντας την απόφαση του Συμβουλίου, η Κομισιόν ανέφερε ότι «συνεχίζονται οι εργασίες για την οριστικοποίηση του «NextGenerationEU», δηλαδή του πακέτου των νέων χρηματοδοτήσεων εντός του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. «Όταν το πακέτο υιοθετηθεί ένα ποσό 1,8 τρισ. ευρώ, το υψηλότερο στα χρονικά θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της ΕΕ θα βελτιωθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι τουλάχιστον το 30% του συνολικού ποσού, αλλά και των δαπανών του Next Generation EU, θα στηρίξουν τους στόχους για την προστασία του κλίματος. 7,5% των ετήσιων δαπανών θα διατεθεί για στόχους βιοποικιλότητας από το 2024, ποσοστό που θα αυξηθεί σε 10% από το 2026.

Τα τελικά βήματα για να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις

Φυσικά η Κομισιόν θα πρέπει να συλλέξει τους ιδίους πόρους από τα κράτη μέλη. Για να γίνει αυτό και για να έρθουν οι προκαταβολές ή οι χρηματοδοτήσεις εργαλείων όπως το REACT EU θα πρέπει να γίνουν μία σειρά από βήματα: να υιοθετηθούν τα νομικά κείμενα ανά κλάδο, αλλά και ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2021 από το Συμβούλιο και από το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης θα πρέπει η απόφαση για τους ιδίους πόρους της ΕΕ να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη. Και βέβαια θα πρέπει να κατατεθούν επισήμως και να εγκριθεί το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης αλλά και το πακέτο εγγράφων για το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις