Εκατομμύρια αγρότες της Ινδίας αγωνίζονται για την οικονομική τους ζωή

Οι αγρότες της Ινδίας εξεγείρονται εναντίον της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Narendra Modi σε ένα μαζικό κίνημα που επέστησε τη διεθνή προσοχή. Η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο βλέπει ένα συλλογικό έδαφος διαμαρτυρίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτείες του Πουντζάμπ και της Χαριάνα, πολιορκούν στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Νέου Δελχί, αποφασισμένοι να καταλάβουν τις άκρες της πόλης μέχρι τον Modi αντιστρέφει τους μη δημοφιλείς νέους νόμους που λένε ότι είναι αντι-αγρότες.

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι της Ινδίας εξαρτώνται από τη γεωργική βιομηχανία και η κυβέρνηση έχει από καιρό θεσπίσει κανονισμούς για την προστασία των αγροτών, ενεργώντας ως μεσάζων μεταξύ των αγροτών και των αγοραστών των προϊόντων τους. Τώρα αυτές οι προστασίες έχουν βελτιωθεί. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Modi και το κόμμα της Bharatiya Janata (BJP) προώθησαν τρία νομοσχέδια απορύθμισης μέσα από το Κοινοβούλιο εν μέσω χάους και ακόμη και αντιπολίτευσης από το κόμμα του.

Ο Amandeep Sandhu, συγγραφέας του Panjab: Journeys Through Fault Lines, παρακολουθεί στενά τις διαμαρτυρίες των αγροτών. Σε μια συνέντευξη, εξήγησε ότι ο πρώτος από τους τρεις λογαριασμούς διέλυσε τον Νόμο για τα βασικά προϊόντα, έναν νόμο του 1955 που σταθεροποίησε τις τιμές των τροφίμων εμποδίζοντας τους εμπόρους να συσσωρεύουν προμήθειες. Σύμφωνα με τον Sandhu, «τώρα οι έμποροι μπορούν να αποθηκεύουν όσα τρόφιμα θέλουν και μπορούν να παίζουν τις αγορές όσο θέλουν». Τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ινδίας, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων, βασίζονται σε επιδοτούμενα δελτία τροφίμων, τα οποία λέει ο Sandhu είναι τώρα σε κίνδυνο.

Ένας άλλος από τους ρυθμιστικούς νόμους θα άφηνε τους αγρότες να διαπραγματεύονται απευθείας με αγοραστές χωρίς κυβερνητική παρέμβαση για τον καθορισμό βασικών ελάχιστων τιμών. Αν και αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι γεωργοί να μπορούν να απαιτούν υψηλότερες τιμές, κατά τη διάρκεια ετών που υπάρχει πλεόνασμα καλλιεργειών και επακόλουθη πτώση των τιμών, οι αγρότες θα μπορούσαν να καταστραφούν οικονομικά. Εν ολίγοις, οι νέοι νόμοι έχουν σχεδιαστεί για να υποβάλλουν εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχούς αγρότες στις ιδιοτροπίες και τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ο τρίτος αμφιλεγόμενος νόμος του Modi επικεντρώνεται στη συμβατική καλλιέργεια και επιτρέπει στους εταιρικούς αγοραστές να προσλαμβάνουν απευθείας μικρούς αγρότες για την παραγωγή συγκεκριμένων καλλιεργειών. Αλλά ο Sandhu εξήγησε ότι προστατεύει επίσης τις εταιρείες από τις υποχρεώσεις. «Εάν ένας μικρός αγρότης έχει συνάψει σύμβαση με μια εταιρεία και η εταιρεία παραιτηθεί από τη σύμβαση, ο αγρότης δεν μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.»

Ακόμα και πριν τεθούν σε ισχύ αυτοί οι νέοι νόμοι, ωθούσαν τους αγρότες της Ινδίας ωθούσαν στο χείλος του γκρεμού. Εκατομμύρια έχουν χρέος καθώς οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν στους εργαζόμενους που έχουν παγώσει τα μετρητά, οδηγώντας τους σε παράνομους δανειστές που χρεώνουν υπερβολικά επιτόκια. Οι αυτοκτονίες των αγροτών στην Ινδία έχουν αυξηθεί, επιδεινωμένες από τις καταστροφές της πανδημίας κοροναϊού φέτος.

Σύμφωνα με τον Sandhu, «εδώ και πολλές δεκαετίες οι αγρότες διαμαρτύρονται ενάντια στο μοντέλο της «πράσινης επανάστασης» της γεωργίας», το οποίο δίνει έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας, πάνω απ 'όλα, συμπεριλαμβανομένων των βιοτικών πόρων των αγροτών. Γράφοντας για το CNN.com, οι Simran Jeet Singh και Gunisha Kaur εξήγησαν: «Ακριβώς όπως ορισμένα φάρμακα δοκιμάζονται σε ανθρώπους αναπτυσσόμενων χωρών πριν γίνουν αποδεκτά σε ανεπτυγμένα έθνη, η Πράσινη Επανάσταση ήταν ένα γεωργικό πείραμα που δοκιμάστηκε στα πεδία του Πουντζάμπ».

Με την περαιτέρω απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς στους αγρότες μέσω των νέων νόμων του, ο Modi μπορεί να έχει πάει πολύ μακριά. «Αυτοί οι αγρότες είναι η βασική εκλογική περιφέρεια του BJP», δήλωσε ο Sandhu. «Αυτοί είναι που εξέλεξαν την κυβέρνηση στην πρώτη θέση.»

Η έντονη αντίθεση με τους αγρότες που αγωνίζονται είναι πλούσιες ινδικές ελίτ που έχουν δει τον πλούτο τους να πολλαπλασιάζεται κάθε χρόνο. Μια έκθεση του 2018 διαπίστωσε ότι ο πλούτος των πλουσιότερων 831 Ινδιάνων αντιστοιχούσε στο ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ινδίας. Επικεφαλής μεταξύ τους είναι ο Mukesh Ambani, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, ο οποίος ξεκίνησε δεκάδες νέες επιχειρήσεις στον γεωργικό τομέα τους τελευταίους μήνες. Το δεύτερο πλουσιότερο άτομο της Ινδίας είναι ο Gautam Adani και και οι δύο άνδρες θεωρούνται στενοί πολιτικοί σύμμαχοι του Modi. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες λένε ότι οι αμφιλεγόμενοι λογαριασμοί αγροκτήματος του Μόντι γράφτηκαν προς όφελος των Αμπάνι και Αντάνι. Νωρίτερα στις διαμαρτυρίες, οι αγρότες έκαψαν φιγούρες του πρωθυπουργού και των δισεκατομμυριούχων φίλων του.

Ο Modi ισχυρίστηκε ότι η απορρύθμιση θα φέρει πλούτο και ευημερία στους αγρότες και ότι οι αντιρρήσεις στους νόμους είναι καθαρά πολιτικές. Επειδή τα περισσότερα από τα αριστερά κόμματα της Ινδίας και εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα από το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους αγρότες, η κυβέρνηση του BJP ισχυρίζεται ότι οι αγρότες παραπλανιούνται ότι πιστεύουν ότι οι νόμοι είναι κακοί για την κατώτατη γραμμή τους. Αλλά ένας αγρότης από το Punjab είπε στο Al Jazeera, «Δεν υπάρχει πολιτική σε αυτό, πιστεύουμε ότι οι νόμοι θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις και όχι τους φτωχούς αγρότες σαν εμάς». Ζήτησε από τους αγρότες που καταλαμβάνουν τις παρυφές του Δελχί να επιστρέψουν στο σπίτι τους, ισχυριζόμενοι ότι οι νέοι νόμοι είναι γραμμένοι για να τους ωφελήσουν και είναι «δώρο». Προσφέρθηκε να τροποποιήσει τους νόμους ως συμβιβασμό, αλλά οι αγρότες παραμένουν σταθεροί, λέγοντας ότι η πλήρης κατάργηση των νόμων δεν θα είναι ικανοποιητική. Ο πρώην οικονομικός σύμβουλος της Ινδίας Kaushik Basu συμφωνεί μαζί τους. Ο Μπασού, ο οποίος διετέλεσε επίσης επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και είναι επί του παρόντος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell, δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ήταν «ελαττωματικοί» και «επιζήμιοι για τους αγρότες». Εξήγησε, «Ο γεωργικός μας κανονισμός χρειάζεται αλλαγή, αλλά οι νέοι νόμοι θα καταλήξουν να εξυπηρετούν εταιρικά συμφέροντα περισσότερο από τους αγρότες».

Οι νέοι νόμοι επηρεάζουν τον έλεγχο των αγροτών σχετικά με το τι να μεγαλώσουν, σε ποιον να πουλήσουν, σε τι τιμές μπορούν να βασίζονται και αν οι καλλιέργειες τους θα έχουν αγοραστές ή όχι - όλοι παρουσιάζονται με τη μορφή ενός ανεπιθύμητου «δώρου» από μια κυβέρνηση που για χρόνια έχουν αγνοήσει τη δυστυχία τους. Δεν είναι περίεργο ότι επαναστατούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις