Οι έξι νέες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων

Διετές Σχέδιο Δράσης (Action Plan) για το 2013-2015 έχει εκπονήσει το Υουργείο Εργασίας με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στήριξης των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων.

Αναλυτική ενημέρωση έκανε στη Βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου στα πλαίσια επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου.

Από τους βασικούς στόχους  του Σχεδίου Δράσης είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων ανάπτυξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων δύο ηλικιακών κατηγοριών 15-24 και 25-29 και μέχρι 35 με την δημιουργία Θέσεων Εργασίας για νέους ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα.

Εντός του ανωτέρω Σχεδίου Δράσης 2013-2015, από τους 12 άξονες  δράσης , κατά κύριο λόγο οι 6 αφορούν τους νέους.

Για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του, έχει διαρθρωθεί κατά τρόπο που να λαμβάνονται υπόψιν τα ήδη προγραμματισμένα μέτρα που είναι σε ισχύ μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και που με την ορθή λειτουργία τους, θα ανοίξει ο δρόμος  για την ταχεία και αποτελεσματική ενεργοποίηση της επόμενης Προγραμματικής περιόδου 2014-2020 αλλά και της αξιοποίησης της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «εγγύηση για τους νέους».

 

Αναλυτικά οι νέες δράσεις:

 

ΔΡΑΣΗ 1 – αφορά  νέες θέσεις απασχόλησης μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς εργασίας που απευθύνονται σε ΟΤΑ και φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (νοσοκομεία, σχολεία) για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και υπηρεσιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

ΔΡΑΣΗ 2. -  Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων 16-24 ετών για τη διασφάλιση της πρώτης επαγγελματικής τους εμπειρίας. (Youth Guarantee)με αξιοποίηση των πόρων του αντίστοιχου προγράμματος της Ε.Ε. από 1-1-2014.

ΔΡΑΣΗ  3  - Επιδότηση της απασχόλησης ανέργων νέων έως και 29 ετών στον ιδιωτικό τομέα με ανάπτυξη ικανοτήτων και τεχνικών δεξιοτήτων με απόκτηση εμπειρίας μέσω πρακτικής άσκησης (Youth Guarantee).

ΔΡΑΣΗ 4 – Δημιουργία 20.000 νέων θέσεων απασχόλησης για άνεργους Πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 35 ετών.

ΔΡΑΣΗ   5   - Δημιουργία του μεικτού σχήματος (dual system) σύμφωνα με το οποίο μέσω ενός «σύμφωνου συνεργασίας»  των φορέων επαγγελματικής  εκπαίδευσης της χώρας με τον ιδιωτικό τομέα,  θα παγιωθεί και επεκταθεί ο θεσμός της  μαθητείας για όλους τους εκπαιδευόμενους.

ΔΡΑΣΗ 6  - Προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας, ενός θεσμού που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη με 11 εκατ. απασχολούμενους και που δημιουργεί τοπική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας καθώς και νέες  μορφές επιχειρηματικότητας.

 

Ήδη έγινε  η αξιολόγηση  για την κεντρική δομή  προώθησης της  Κοινωνικής οικονομίας, με τον Υφυπουργό να δηλώνει πως ελπίζει άμεσα να προκηρυχθεί  η δημιουργία των Περιφερειακών δομών  ώστε μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε  στην έναρξη υλοποίησης για τη δημιουργία και την ενίσχυση  2.000 συνεργατικών ομάδων.

 

Ενδεικτική αναφορά σε προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ και υλοποιούνται από το Υπουργείο Εργασίας:

 

• Πρόγραμμα πρώτης ένταξης νέων 24-26 ετών Μαθητείας Τεχνικής εκπαίδευσης από τον ΟΑΕΔ.

• Πρόγραμμα για αποφοίτους  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  στο οποίο  ήδη εντάχθηκαν 7.200 νέοι στον ιδιωτικό τομέα.

• Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους μέχρι 29 ετών. Ωφελούμενοι: 45.000 από τους οποίους. 10.000 στον τουρισμό. Προϋπολογισμός: 127.000.000 €

• Σχέδια Δράσης Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας  -βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Με  1.175 εργαζόμενους έως 30 ετών Προϋπολογισμός: 39.310.700€

• Η δράση  καινοτομική  επιχειρηματικότητα των νέων, που αφορά  7.000  άμεσα ωφελούμενους ανέργους και έχει προϋπολογισμό 91 Εκατομμύρια Ευρώ είναι στο τελικό στάδιο για υλοποίηση.

Εκτός από τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ θα υλοποιηθούν και νέα μέσα από το Διετές Σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας του οποίου 6 από τους 12 άξονες αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις