Συμφωνία Brexit: Πολύ θετικά νέα για τη βρετανική γεωργία

Το Κοινοβούλιο πρόκειται να επιστρέψει στις 30 Δεκεμβρίου για να επικυρώσει μια συμφωνία που για τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται αμφίβολη. Τα νέα μιας συμφωνίας, η οποία θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο δασμών με την ΕΕ, χαιρετίστηκε με ανακούφιση σε ολόκληρο τον γεωργικό τομέα, ο οποίος φοβόταν τον αντίκτυπο της μη συμφωνίας στο σημαντικότατο εμπόριο μας με την ΕΕ.

Ωστόσο, οι ηγέτες του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει διακοπή από την 1η Ιανουαρίου καθώς απαιτούνται νέοι έλεγχοι και πιστοποίηση για εμπορεύματα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ.

Η κ. Batters είπε: «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος και είμαστε σαφείς καθ 'όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ότι η διατήρηση της τιμολογιακής πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων και γεωργίας μας, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών, αλλά και για τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε μια ασφαλή προσφορά ποιοτικής, εγχώριας τροφής για το έθνος.

«Θα αναλύσουμε τώρα τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας για να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της βρετανικής τροφής και της γεωργίας. Το στοιχείο χωρίς δασμούς θα είναι μια ιδιαίτερη ανακούφιση για τους αγρότες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξαγωγική αγορά της ΕΕ, όπως οι προβάτες μας, καθώς και οι αγρότες σε ολόκληρη τη βρετανική γεωργία που παράγουν την ασφαλή, ανιχνεύσιμη και προσιτή τροφή που υποστηρίζει περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια £ αξίας των εξαγωγικών πωλήσεων κάθε χρόνο στην ΕΕ.

«Ωστόσο, παραμένει η περίπτωση ότι η σχέση μας με την ΕΕ θα βιώσει μια θεμελιώδη αλλαγή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου 2021 και αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει διαταραχή στο εμπόριο στα σύνορα. Νέοι έλεγχοι, έγγραφα και απαιτήσεις για τους εμπόρους θα προσθέσουν κόστος και πολυπλοκότητα. Είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να κάνει ό, τι μπορεί τώρα για να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές των υψηλής ποιότητας, αλλοιώσιμων γεωργικών προϊόντων μας, για να βεβαιωθείτε ότι αυτά τα προϊόντα δεν θα μείνουν ματαιωμένα στις ουρές στα σύνορα όταν ισχύουν οι αλλαγές.

«Με μόνο επτά μέρες που απομένουν μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου και οι έμποροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια διαταραχή στο έδαφος, θα παρακαλέσω τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και την ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τώρα τη βάση αυτής της συμφωνίας για να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τη διαχείριση τυχόν διαταραχής μπορεί να ζήσει από την 1η Ιανουαρίου.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις