Η συμφωνία για το Brexit με τελωνειακές διατυπώσεις για τα κρασιά, αλλά χωρίς συνοριακούς φόρους
Η συμφωνία για το Brexit με τελωνειακές διατυπώσεις για τα κρασιά, αλλά χωρίς συνοριακούς φόρους

«Αυτή η εμπορική συμφωνία εισάγει μια νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών. Τα πάντα έχουν τεθεί σε αυτή (κλίμα, κράτος δικαίου ...), είναι ένα παράδειγμα για το μέλλον »σημειώνει η ευρωβουλευτής Irène Tolleret.

Στις 24 Δεκεμβρίου, η μαγεία των Χριστουγέννων κατέστησε δυνατή την αποτροπή της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή κοινή αγορά χωρίς εμπορική συμφωνία.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία για την οποία μπορεί να είναι υπερήφανη η βιομηχανία οίνου και οινοπνευματωδών ποτών! Όλοι αυτοί που επηρεάζονται από το Brexit μπορούν να ησυχάσουν: ο κόσμος τους δεν θα καταρρεύσει μετά τις 31 Δεκεμβρίου", αναφέρει η ευρωβουλευτής Irène Tolleret, η οποία προεδρεύει της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οκτώ ημέρες πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου 11 μηνών (το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την ΕΕ την 1η Φεβρουαρίου 2020), η υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Δεκεμβρίου αποτελεί πραγματική ανακούφιση για τη βιομηχανία οίνου.

«Μια συμφωνία είναι το καλύτερο πράγμα για τις επιχειρήσεις. Είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών», πιστεύει ο Eric Tesson, διευθυντής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Οίνων και Αποσταγμάτων του CNAOC, υπενθυμίζοντας ότι η προστασία των ονομασιών προέλευσης είναι επίτευγμα της συμφωνίας. «Μετά από 10 μήνες διαπραγματεύσεων, δεν τολμούσαμε να ελπίσουμε ότι αυτό θα μπορούσε να πετύχει», αναφέρει ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Ανεξάρτητων Αμπελουργών, ανακουφισμένος από το τέλος αυτής της συμφωνίας που περίμενε από το 2016 και η οποία χαιρετίστηκε επίσης με ανακούφιση από τον βρετανικό τομέα. Δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε να μάθουμε τις λεπτομέρειες και να τις δούμε γρήγορα να επικυρωθούν», προσθέτει ο Miles Beale, διευθυντής της Βρετανικής Ένωσης Εμπορίου Οίνου και οινοπνευματωδών ποτών (WSTA), καλωσορίζοντας την άρση των απειλών για την φορολόγηση οίνων, τώρα που οι επιχειρήσεις επηρεάζονται ήδη από την πανδημία Covid-19.

 

"Χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις"

"Από όσα ειπώθηκαν, η συμφωνία θα καλύπτει το ελεύθερο εμπόριο, χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις" συνοψίζει ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV), ο οποίος υπογραμμίζει ότι "οι δασμοί ανησυχούσαν την βιομηχανία οίνου, κυρίως για τα αφρώδη κρασιά. Αλλά οι τελωνειακές διαδικασίες είναι το άλλο πρόβλημα που εντοπίζεται: διοικητικά έγγραφα, διαδικασίες και τα περίφημα πιστοποιητικά VI-1 που αντιπροσωπεύουν αύξηση του κόστους, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις (που δεν είναι συνηθισμένες σε αυτές τις διαδικασίες)".

Από την 1η Ιανουαρίου 2021, οι εξαγωγείς οίνου στη βρετανική αγορά θα πρέπει να εφαρμόσουν νέες τελωνειακές διατυπώσεις (σύμφωνα με την αρχή «έξυπνα σύνορα»). Τα τελωνεία θα κοινοποιήσουν τις διαδικασίες στους επιχειρηματίες, ο τομέας οίνου όμως εξακολουθεί να φοβάται τη διοικητική και κανονιστική γραφειοκρατία. "Ανησυχούμε ότι αυτό που γίνεται σήμερα με ευχέρεια δεν θα γίνεται αύριο. Δεν θέλουμε να τιμωρηθούμε στις ανταλλαγές μας με τους διανομείς και τους εισαγωγείς μας "υπογραμμίζει ο Jean-Marie Fabre.

 

"Κιτρικό οξύ"

"Το ΗΒ θέτει σε εφαρμογή πρότυπα που μπορούν να έχουν αντίκτυπο. Όπως και η υποχρέωση ανάλυσης για το κιτρικό οξύ, το οποίο έχει σημαντικό κόστος (περίπου πενήντα ευρώ) και το οποίο δεν αποσβένεται με τον ίδιο τρόπο μεταξύ της αποστολής παλετών και μερικών κιβωτίων", υπογραμμίζει η Irène Tolleret. «Μακροπρόθεσμα, θα είναι θεμελιώδες για τα ευρωπαϊκά κρασιά ότι η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να αναγνωρίζει τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού ή του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) για το κρασί», σημειώνει ο Ignacio Sánchez Recarte. "Οι εταιρείες εξακολουθούν να περιμένουν από τις κυβερνήσεις να πάρουν τα ηνία και να επιβεβαιώσουν ορισμένες λεπτομέρειες προκειμένου να επιτραπεί το εμπόριο με την Ιρλανδία και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος", προειδοποιεί ο Miles Beale.

Γενικότερα, η συμφωνία για το Brexit θα πρέπει να μελετηθεί τον Ιανουάριο του 2021 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η διακομματική ομάδα των ευρωβουλευτών θα μελετήσει επίσης το κείμενο στα τέλη Ιανουαρίου, για να υποβάλει τις εφαρμοστικές οδηγίες για την συμφωνία. Περιμένοντας, έχουμε μια συμφωνία (τουλάχιστον), η οποία παρέχει ασφάλεια έναντι βέβαια των ερωτημάτων που προκύπτουν (κυρίως για την επισήμανση). Μπορούμε να περάσουμε καλές γιορτές, καταλήγει η Irène Tolleret.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις