Σε εργαστηριακό επίπεδο οι χημικές ενώσεις του σταφυλιού μπλοκάρουν ένζυμο κλειδί του ιού της covid-19

Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στα σταφύλια και το κρασί διαταράσσουν την αναπαραγωγή του ιού.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι φλαβόνες και οι προανθοκυανιδίνες στα σταφύλια και το κρασί εμποδίζουν τον ιό SARS-CoV-2 να προσκολληθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτές οι πολυφαινόλες, που υπάρχουν επίσης στο πράσινο τσάι και το κακάο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Γνωρίζαμε τις αντιικές ιδιότητες ορισμένων φρούτων όπως του λωτού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας μόλις βρήκαν ότι τα ακατέργαστα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, κακάο και δύο ποικιλίες της οικογένειας αμπέλου της στρογγυλόφυλλου (Vitis rotundifolia) που συγκομίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επιτραπέζια ή οινοποιήσιμα σταφύλια είναι ικανά να επιβραδύνουν την δραστηριότητα του SARS-Cov-2 από την οποία προέρχεται η Covid-19.

"Αυτά τα τρόφιμα που είναι άφθονα σε flavan-3-ols και προανθοκυανιδίνες διαταράσσουν τον τρόπο που ο ιός αντιγράφεται και προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα", δήλωσε ο De-Yu Xie, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα in vitro στο εργαστήριο, για να διαπιστώσουν ότι αυτές οι πολυφαινόλες δυσκόλευαν τη ζωή του ιού δεσμεύοντας την πρωτεάση Mpro και διαβεβαίωσαν ότι οι ενώσεις αυτές θα είχαν τη θέση τους σε μια θεραπεία κατά της πανδημίας.

Τον Απρίλιο επίσης, μια κινεζική ομάδα είχε συνθέσει δύο ενώσεις που αναστέλλουν το ένζυμο Mpro, με καλά αποτελέσματα in vivo σε σκύλους και ποντίκια και είχαν δημοσιεύσει το έργο τους στο περιοδικό Science.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις