Χάος στις ΗΠΑ: Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο

Την επέμβαση της Εθνοφορουράς ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ για να σταματήσει το χάσος έξω από το Καπιτώλιο και την αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας.
Νωρίτερα, το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε εκτάκτως συνεδρίαση που είχε σκοπό να επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές μετά την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν πορεία στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο αυτής της επίσημης συνεδρίασης. Αφότου άκουσαν την ομιλία του, μερικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Κογκρέσο, παραβίασαν οδοφράγματα, και η αστυνομία διέταξε την εκκένωση αρκετών κτιρίων.

Η αστυνομία εκκένωσε αίθουσες του Κογκρέσου καθώς μαίνονται οι διαδηλώσεις από υποστηρικτικές του Τραμπ έξω από το Καπιτώλιο ενώ κάποιοι κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκκενώθηκε η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και το κτίριο των γραφείων Cannon House.

Έξω από το Καπιτώλιο επικρατεί πανικός καθώς στους δρόμους έχουν ξεχυθεί χιλιάδες σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Τραμπ, πολλοί από τους οποίους έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία.
Οι διαδηλωτές παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.
Παράλληλα, διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο διαδηλωτών-οπαδών του Τραμπ.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σεβαστούν τον νόμο και τις δυνάμεις της αστυνομίας.


Αψηφά τον Ντόναλντ Τραμπ ο Μάικ Πενς

Ο αντιπρόεδρος τον ΗΠΑ Μάικ Πενς δεν υπάκουσε στην εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον πίεσε να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο. Σε μια μακροσκελή επιστολή του προς τα μέλη του Κογκρέσου, ο Πενς τονίζει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί σε αιτήματα για ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών.
Στην επιστολή του ο Πενς δηλώνει ρητά ότι δεν έχει "εξουσία να αποφασίζει μονομερώς" και ότι δεν μπορούσε να αλλάξει τα αποτελέσματα των εκλογών.
Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν βουλευτές και γερουσιαστές που τους δόθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες μετά από χρήση δακρυγόνων
Αστυνομικοί τραβούν όπλα στο Καπιτώλιο για να προστατεύσουν τους εκλεγμένους αξιωματούχους, δήλωσε ένας βουλευτής.

"Οι φρουροί ασφαλείας και η αστυνομία στο Κάπιτολ Χιλ έβγαλαν τα όπλα τους, καθώς οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν", έγραψε στο Twitter ο βουλετής Νταν Κίλντι.
Βουλευτές δήλωσαν πως έγινε χρήση δακρυγόνων στη Ροτόντα του Καπιτωλίου μετά την εισβολή διαδηλωτών υπέρ του Τραμπ και οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να φορέσουν αντιασφυξιογόνες μάσκες.
"Η αστυνομία μας ζήτησε να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες επειδή υπήρξε ρίψη δακρυγόνων στη Ροτόντα", έγραψε σε tweet του ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Χάιμς. "Μας δόθηκε εντολή να ξαπλώσουμε στο έδαφος και να φορέσουμε αντιασφυξιογόνες μάσκες ", πρόσθεσε ο Κίλντι.


Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποιεί για τον κίνδυνο άρνησης της νίκης του Τζο Μπάιντεν
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τους συναδέλφους του για τον κίνδυνο οποιασδήποτε άρνησης να πιστοποιηθεί η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει "θανάσιμο" κίνδυνο για τη δημοκρατία.
"Εάν αυτή η εκλογή ακυρωθεί βάσει απλών ισχυρισμών των ηττημένων, η δημοκρατία μας θα εισέλθει σε έναν θανάσιμο φαύλο κύκλο", είπε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Κογκρέσου που ξεκίνησε με τις αντιρρήσεις δύο εκλεγμένων Ρεπουμπλικανών για τα αποτελέσματα στην Πολιτεία της Αριζόνα σύμφωνα με το euronews.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις