Μήνας κινητοποιήσεων για τους αγρότες της Μαγνησίας ο Ιανουάριος
Μήνας κινητοποιήσεων για τους αγρότες της Μαγνησίας ο Ιανουάριος

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι αγρότες της Μαγνησίας τον Ιανουάριο ζητώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων τους. Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε τηλεδιασκέψεις που έγιναν μέσα στο Δεκέμβριο. Η αρχή θα γίνει στις 11 Ιανουαρίου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα Κέντρα Υγείας του νομού για να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν οι υποδομές. Στις 18 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Οι αγρότες θα καταθέσουν ψήφισμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και θα ολοκληρώσουν την πορεία τους στο γραφείο του ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

Σήμερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου από τους Αγροτικούς Συλλόγους της Μαγνησίας για το θέμα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και συντονιστή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θεόδωρο Γεωργαδάκη να τονίζει ότι οι αγρότες δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη και εν μέσω πανδημίας τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα με τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο με τα στόματα κλειστά. Έχουμε χορτάσει από παχιά λόγια. Θα πάρουμε τον δρόμο της διεκδίκησης για να δοθούν κάποιες απαντήσεις στους αγρότες που θέλουν να ζήσουν και μας έχουν του πεταματού».

Επιπλέον ανέφερε ότι ελάχιστοι πήραν προκαταβολή από τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους από τις καιρικές συνθήκες ενώ όταν αποζημιώνονται έχουν παρακράτηση 23% από τον ΕΛΤΑ. Πολλοί δεν μπορούν να επιβιώσουν και έθιξε το πρόβλημα που προέκυψε με το Μέτρο 21 του Υπουργείου Ανάπτυξης, για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών. «Πολλούς τους απορρίπτει. Ενώ έχουν Στη δήλωση ΟΣΔΕ τους ελαιώνες τους, τους απορρίπτει επειδή δεν είναι στο Μητρώο Αγροτών. Ζητάμε να ανοίξει το Μέτρο 21, να είναι για όλους τους αγρότες, και χωρίς να είναι το κύριο επάγγελμά τους, εφόσον κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι διαχωρισμός». Ακόμη πρόσθεσε ότι το αγροτικό δίκτυο βρίσκεται σε εγκατάλειψη, η οποία είναι πιο ορατή στο Πήλιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού και Σούρπης και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Ευστάθιος Γλιάτης,  τόνισε ότι τα προβλήματα διογκώνονται ενώ η πανδημία ανέδειξε όλες τις παθογένειες και τη “γύμνια” του δημοσίου. Εξέφρασε πάντως την θέληση όλων των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις