Ισπανία: Η κακοκαιρία έφερε προβλήματα στις εξαγωγές προϊόντων
Ισπανία: Η κακοκαιρία έφερε προβλήματα στις εξαγωγές προϊόντων

Η κακοκαιρία δεν προξένησε προβλήματα στις παραγωγές -με μια ανησυχία να υπάρχει για τα εσπεριδοειδή- αν και στα σούπερ μάρκετ της χώρας εμφανίστηκαν ελλείψεις σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Περίπου 20.000 χιλιόμετρα δρόμων σε όλη την κεντρική Ισπανία επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία και το σίγουρο είναι ότι ο χιονιάς προκάλεσε προβλήματα στη διακίνηση προϊόντων στο εξωτερικό καθώς η Ισπανία είναι εξαγωγέας διαφόρων αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Αργά τη Δευτέρα, δεν υπήρχαν πλέον παγιδευμένα φορτηγά, σε σύγκριση με τα 7.100 που χρειάστηκαν βοήθεια την Κυριακή το βράδυ.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση με ισπανικά προϊόντα. Η Ισπανία έχει κρύο καιρό με πολύ χιόνι. Αυτό μείωσε τις προμήθειες λαχανικών, καθιστώντας τα εξαιρετικά ακριβά. Οι τιμές ορισμένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 100 έως 150%. Οι τιμές κολοκυθιού έχουν τριπλασιαστεί. Ήταν περίπου 4,00 € / 4,50 €, αλλά τώρα έχουν ανέλθει σε σχεδόν 13 €. Είναι το ίδιο με τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και άλλα λαχανικά. Χθες ήταν επίσης ισπανική αργία. Αυτό σημαίνει ότι το 90% των εκμεταλλεύσεων ήταν σε ακινησία. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα έλλειμμα. " τονίζει παράγοντας της αγοράς από το Βέλγιο που δέχεται εξαγωγές από την Ισπανία.

Καιροφυλακτούν οι παραγωγοί της Αιγύπτου για τα πορτοκάλια Βαλένθια

Η σεζόν για τα πορτοκάλια της Βαλένθια ξεκίνησε στην Αίγυπτο και παρόλο που η ζήτηση εξακολουθεί να είναι αργή, η καλλιέργεια και η συγκομιδή πάνε καλά. Η Αίγυπτος ως χώρα αναμένει να παράγει 30% περισσότερα πορτοκάλια της Βαλένθια σε σύγκριση με τις προηγούμενες σεζόν, και καθώς η Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρά καιρικά προβλήματα, οι παραγωγοί στην Αίγυπτο εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Αιγύτιοι εκτιμούν ότι η Ισπανία θα έχει περίπου 40% λιγότερα διαθέσιμες καλλιέργειες λόγω και της κακοκαιρία και διαμηνύουν ότι η Αίγυπτος έχει αυξήσει την παραγωγή της κατά περίπου 30%: «Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά» λένε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις