Έβρος: Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία  - Ρηματική διακοίνωση για την άνοδο της στάθμης των ποταμών

Ημέρα καταγραφής και αποτίμησης η σημερινή για τους δήμους του νομού Έβρου, που υπέστησαν σημαντικές ζημίες από τη χθεσινή νεροποντή. Αυξητική τάση παρουσιάζει η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μεταξάδων και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Διδυμοτείχου, Πασχάλη Αδαμάκη. «Είναι δύσκολη η κατάσταση. Το ύψος του νερού στον Ερυθροπόταμο συνεχίζει ν' αυξάνεται, οι καλλιέργειες σε όλη την κοιλάδα του ποταμού είναι πλημμυρισμένες και όλες οι αντλίες μας δουλεύουν και βγάζουν τα νερά προς το ποτάμι. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ποσότητες νερού θα συνεχίσουν να κατεβαίνουν, ούτε καν στην επόμενη ώρα, δεν έχουμε εικόνα», σημειώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αδαμάκης.

Η πρωτοφανής, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ποσότητα νερού που έπληξε χθες όλο το νομό Έβρου, κράτησε κλειστούς μέχρι σήμερα τους δύο κόμβους στη βόρεια και νότια είσοδο της Ορεστιάδας, ενώ προκάλεσε προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Το νερό της έντονης βροχόπτωσης εισέβαλε σε αρκετές κατοικίες, κυρίως στην περιοχή της Σαγήνης, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί η εκκένωσή τους. Ζημίες σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη υπέστησαν μηχανήματα, οχήματα και αγροτικός εξοπλισμός. Σε μεγάλο βαθμό έχουν πληγεί και οι αγροτικές καλλιέργειες, ενώ αποκαταστάθηκε στη διάρκεια της νύχτας το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην υδροδότηση του Νεοχωρίου. Ταυτόχρονα με την καταγραφή των ζημιών, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επικείμενη υπερχείλιση του φράγματος του Ιβαήλοβγκραν, με τον κ. Μαυρίδη να εκτιμά ότι εντός των επόμενων δύο 24ωρων θα δούμε τι ποσότητα και με ποια ένταση θα φτάσει το νερό σε Άρδα και Έβρο.

Στον οικισμό της Πολιάς, όπου εκκενώθηκαν κατοικίες, τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά μένει η καταγραφή των ζημιών και η αξιολόγηση κατά πόσο μπορούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι. «Δεν θα κινδυνέψει κανείς. Ότι βοήθεια χρειάζονται θα την προσφέρουμε», διαβεβαιώνει ο κ. Αδαμάκης. Σε ό,τι αφορά στο οδικό δίκτυο, από τα νερά που κατεβαίνουν, παραμένει κλειστός ο δρόμος από Διδυμότειχο προς Μεταξάδες, στο ύψος του Ελληνοχωρίου, ενώ έχει κοπεί και το οδικό δίκτυο στη γέφυρα της Αβδέλλας με το χωριό Πολιά, λόγω ολοσχερούς καταστροφής του οδοστρώματος.

Στην καταγραφή των ζημιών στις οικίες των περιοχών που επλήγησαν από τις χθεσινές πλημμύρες προχωρά και ο δήμος Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να δοθούν στη συνέχεια οι σχετικές αποζημιώσεις. Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι, οι οικοσυσκευές των οποίων έχουν υποστεί ζημία, μπορούν να βρουν την απαραίτητη πληροφόρηση (αίτηση, υπεύθυνες δηλώσεις κ.α.) στην ιστοσελίδα του δήμου στην ενότητα «Καταγραφή ζημιών σε οικίες» και να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη διεύθυνση [email protected] ή να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2551088145,88146,88149. Επίσης μπορούν να καλούν στη γραμμή δημότη 2551022222, επιλογή 4 για καταγραφή ζημιών σε νοικοκυριά και στην επιλογή 5 για να αναφέρουν ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση πλημμυρισμένης οικίας, ο ιδιοκτήτης πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει ν' αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο (φωτογραφίες, βίντεο), το μέγεθος της καταστροφής (ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα δομικά στοιχεία και υλικά) καθώς και να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα ελέγξει την κατοικία του. Αρμόδια υπηρεσία για την καταγραφή απωλειών σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο είναι ο ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά στην καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' απευθύνονται στην Π.Ε. Έβρου, συνεργεία των υπηρεσιών της οποίας αποτελούμενα από υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής, μεταβαίνουν ήδη στις πληγείσες περιοχές για να προβούν σε μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών. Τα συνεργεία της Π.Ε. Έβρου θα πραγματοποιήσουν ελέγχους και στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, σε πάγιο και έγγειο κεφάλαιο του πρωτογενούς τομέα.

Ρηματική διακοίνωση για την άνοδο της στάθμης των ποταμών

Σε συνέχεια Ρηματικής Διακοίνωσης από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Σόφια της Βουλγαρίας, λόγω αύξησης της στάθμης των υδάτων των ποταμών Έβρου – Άρδα – Ερυθροποτάμου από μεγάλες ποσότητες νερού που εισέρχονται από Βουλγαρία (Τούντζας Εβρος, Φράγμα Ιβαήλοβγκραντ), λόγω βροχοπτώσεων παρακαλούμε:

1.Οι Δήμαρχοι του πίνακα αποδεκτών για ενέργεια:

Όπως ενημερώσουν ά μ ε σ α τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς – Κυνηγούς κ.λ.π.):

  • Να μη πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο, Άρδα, Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες περιοχές).
  • Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές
  • Οι Δήμοι να συνεργάζονται με την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό

ΟΙ Δ/ΝΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Όπως ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξ/πολης και Ορεστιάδας για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.
Ενημερώσουν τον ΤΟΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους

Η Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε ΕΒΡΟΥ

Όπως διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.
Ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.)

Η ΠΑΜΘ/ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ ΕΒΡΟΥ παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ’ αυτού, θα σας ενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.

Η ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ/3 ο ΕΓ – XVI M/K MΠ – 50 ΜΗΧ. ΤΑΞ. ΠΕΖ να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια για την διαχείριση αύξησης υδάτων στην λεκάνη απορροής του.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις