«Χρυσή φλέβα» στη μεταποίηση τροφίμων αναζητούν επενδυτές Made in Greece
«Χρυσή φλέβα» στη μεταποίηση τροφίμων αναζητούν επενδυτές Made in Greece

Στο «μάτι» funds με ελληνική σφραγίδα μπαίνουν το τελευταίο διάστημα πολλές επιχειρήσεις μεταποίησης τροφίμων κι έτσι σημαντικά ποσά επενδύονται σε μετασχηματισμό κα ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων που είτε ήδη έχουν προδιαγράψει μια σημαντική πορεία είτε εκτιμάται ότι στο μέλλον θα κινηθούν δυναμικά.

Άλλωστε η αγροδιατροφή και η μεταποίηση αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης σε όλα τα μοντέλα μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην προσπάθεια μιας πιο εξωστρεφούς κίνησης της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές τροφίμων - ποτών καλύπτουν περίπου το 17% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και κατέχουν τη δεύτερη θέση μετά τα καύσιμα.

Στο φόντο αυτό με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά τις τοποθετήσεις επενδυτικών fund με επικεφαλής έμπειρους διαχειριστές σε μια σειρά από εταιρίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η EOS Capital του Απ. Ταμβακάκη, φέρεται να έχει αποκτήσει σημαντικό ποσοστό μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurocatering, της εταιρίας που προωθεί στην αγορά τις σαλάτες «Φρεσκούλης» με στόχο την παραγωγική της αναβάθμιση 9 (ήδη μια νέα γραμμή παραγωγής ετοιμάζεται) αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Να σημειωθεί ότι τη Eurocatering, δημιούργησε το 2000 ο Χρυσόστομος Μαυρόπουλος από την Κεντρική Αγορά Αθηνών στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και την τελευταία 10ετία έχει υπεριδπλασιάσει τον τζίρο και έχει οκταπλασιάσει τα κέρδη της. Το 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) εμφάνισε πωλήσεις 35,764 εκατ. ευρώ, από 13,758 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2010, κέρδη προ φόρων 1,888 εκατ. ευρώ από 236.959 ευρώ και κέρδη μετά φόρους τα οποία το 2019 ξεπέρασαν το 1,387 εκατ. ευρώ.

Επίσης η εταιρεία Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, όπου μετέχουν τρία σημαντικά Fund, φέρεται να είναι η ο προτιμητέος επενδυτής για το εργοστάσιο μεταποίησης βιομηχανικής τομάτας Pummaro. της Unilever

Βασικοί μέτοχοι της Μινέρβα είναι το DIORAMA Investments Sicar S.A. που κατέχει το 66,67% της εταιρείας μέσω της Κυπριακής εταιρείας Mirties Enterprises. Το Elikonos 2 SCA που ελέγχει το 16,67% του μετοχικού κεφαλαίου. Και η EOS Hellenic Renaissance, τα κεφάλαια της οποίας διαχειρίζεται η EOS Capital Partner, επικεφαλής της οποίας είναι ο Απόστολος Ταμβακάκης που ελέγχει το 16,67% της Μινέρβα. Να σημειωθεί ότι τo Diorama είναι σχήμα με το οποίο επενδύει η Deca Investments του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μινέρβα, έχει ήδη εισέλθει στην αγορά τοματικών προϊόντων με το brand Χωριό, από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ενώ τα προϊόντα τα παράγει για λογαριασμό της η Damavand, βασικός μέτοχος της οποίας με ποσοστό 75% είναι πάλι η DECA που διαχειρίζεται το DIORAMA Investments Sicar S.A.

Πριν λίγες μέρες, επίσης, επένδυση, ύψους 4 εκατ. ευρώ, στην Μέγα Γύρος ανακοίνωσε το Elikonos 2 S.C.A. Το Elikonos 2 S.C.A. SICAR αντλεί τα κεφάλαιά του από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund, μια επενδυτική πλατφόρμα του Ελληνικού Κράτους και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και άλλους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. To fund, το οποίο στοχεύει στη χρηματοδότηση αναπτυσσόμενων Ελληνικών κυρίως Μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs), διαχειρίζεται η Elikonos Capital Partners S.a.r.l., η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών από το 2012 με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση άνω των €100 εκατ.

Ήδη βέβαια το Equifund έχει επενδύσει 5 εκατ. ευρώ στην Andromeda Seafood S.L. στη «Ροδούλα» (3 εκατ.), τη «Μινέρβα» (5 εκατ.) και τη «Youth Lab» (750 χιλιάδες). Μάλιστα από το 2012 οι βασικοί με partners Τάκης Σολωμός και Παντελής Παπαγεωργίου μέσω του προγράμματος Jeremie έχουν μπει και σε άλλους κλάδους π.χ. σε εταιρίες Hotel Genius, Travelplanet24, Nubis, Deliveras.gr, και άλλες .

Επιπλέον το επενδυτικό fund του Νίκου Καραμούζη, φέρεται να «παίζει» για την εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης που είναι σε διαδικασία εξυγίανσης. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η Impala Investments του Δημήτρη Βιντζηλαίου που έχει αναλάβει την Creta Farms, τη Λακωνική στον τομέα των αλλαντικών αλλά και σειρά άλλων πιο μικρών επιχειρήσεων σε άλλους κλάδους τροφίμων όπως π.χ. της «Σερραϊκής - Θρακικής Αλλαντοβιομηχανίας Α.Ε.» (ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.), της βιομηχανίας κατεψυγμένων ζυμών στη Mαγνησία ενώ το fund έχει ενδιαφερθεί και για την κρητική με ζύμες Χιωτάκης.


ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις