Στην ψηφιακή εποχή περνά η Εκτιμητική Διαδικασία ΕΛΓΑ
Στην ψηφιακή εποχή περνά η Εκτιμητική Διαδικασία ΕΛΓΑ

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 1.850.000 ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ΕΛΓΑ, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ.

Στόχος του είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που έχουν υποστεί ζημιές.

Το έργο προβλέπει ανάπτυξη λογισμικού σε πλάνο τριετίας με την πιλοτική εφαρμογή να προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2021. Οι εκτιμητές του οργανισμού θα ενισχυθούν με τάμπλετ και φορητούς υπολογιστές και θα κάνουν επιτόπου αποτίμηση των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο σε πραγματικό χρόνο, με τα δεδομένα να αποστέλλονται άμεσα στην κεντρική υπηρεσία προς επεξεργασία.

Για «ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην τελετή υπογραφής του έργου σημειώνοντας πως με την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας παρέχεται η «δυνατότητα, της κατά το δυνατόν ταχύτερης και επιτόπιας, με ακρίβεια και δικαιοσύνη, εκτίμησης των ζημιών, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο».

Παράλληλα ο κ. Λιβανός σημείωσε πως φέτος θα καταβληθούν στον ασφαλιστικό οργανισμό περί τα 30 εκατ. ευρώ «για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις».

Υπογράμμισε πως εντός του 2021 «ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι αποζημιώσεις καταβάλλονταν τμηματικώς και η ταλαιπωρία ήταν δεδομένη».

«Θέλουμε τα έργα μας να είναι περισσότερα από τα λόγια» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος λέγοντας ότι οργανισμός απλώνει ένα πλέγμα προστασίας για την παραγωγική διαδικασία προσφέροντας αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.

«Επόμενος στόχος είναι εντός του 2021 να επιτύχουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον Οργανισμό, ούτως ώστε στο τέλος του έτους ο ΕΛΓΑ να είναι ένας σύγχρονος, δυναμικός φερέγγυος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός Οργανισμός» συμπλήρωσε ο κ. Λυκουρέντζος.

Ως «βασική παράμετρο για την αύξηση της αποδοτικότητας σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και την διασφάλιση της αξιοπιστίας» χαρακτήρισε την υιοθέτηση και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών ο διευθύνων σύμβουλος της "Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.", Σταύρος Ασθενίδης. Σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί «σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική μετάβαση του κλάδου γεωργικής παραγωγής, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, στην ψηφιακή εποχή» και συμπλήρωσε ότι θα γίνουν όλες οι «απαραίτητες ενέργειες ώστε η υλοποίηση του έργου να ολοκληρωθεί επιτυχώς, εντός του προβλεπόμενου χρόνου».

Στην τελετή υπογραφής του έργου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή και Γιάννης Οικονόμου, ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Δούκας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις