Πτωχευτικός: Σε ποια σημεία έδωσαν κίτρινη κάρτα οι θεσμοί
Πτωχευτικός: Σε ποια σημεία έδωσαν κίτρινη κάρτα οι θεσμοί

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην imerisia.gr, οι δανειστές φέρονται να δυσαρεστήθηκαν από την παράταση τριών έως έξι μηνών που αποφάσισε η κυβέρνηση λόγω μη ετοιμότητας του πλαισίου εφαρμογής του νέου νόμου. στον αντίποδα αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση της πλατφόρμας εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.

Πιο πίσω φαίνεται να έχουν μείνει οι τράπεζες που ξεκίνησαν την προετοιμασία των δικών τους συστημάτων -τα οποία θα «κουμπώσουν» με την πλατφόρμα- μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο ο χρόνος κρίνεται επαρκής έως τον Ιούνιο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών ζήτησαν από τα κλιμάκια του ΥΠΕΝ να εστιάσουν σε τρία δύσκολα για την έγκαιρη υλοποίηση του νέου πλαισίου:

  1. Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις: Για την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα απαιτούνται 52 ΚΥΑ -και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους αναβολής της εφαρμογής του. Το ΥΠΕΝ δεσμεύτηκε ότι θα εκδοθούν 4-5 ΚΥΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα όσες έχουν διέπουν τις διαδικασίες της εξυγίανσης -ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή του πλαισίου για νοικοκυριά και ΜμΕ την 1η Ιουνίου. Οι Θεσμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πληγές, άσκησαν πιέσεις για έκδοση δέκα ακόμη ΚΥΑ στο ίδιο διάστημα και συγκεκριμένα όσες αφορούν στους διαχειριστές αφερεγγυότητας.
  2. Αλγόριθμος ρύθμισης απαιτήσεων: Ο εν λόγω αλγόριθμος επιμερίζει τις εισροές από τον διακανονισμό ή τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη μεταξύ των πιστωτών, είτε πρόκειται για τράπεζες είτε για εταιρείες διαχείρισης οφειλών (servicers). Προϋπόθεση για να «κλειδώσει» ο αλγόριθμος που αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού είναι να συμφωνήσουν οι πιστωτές για τη φόρμουλα -κάτι που αποτελεί σημαντική πρόκληση για το επόμενο διάστημα.
  3. Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων: Αυτή είναι η μεγαλύτερη εκκρεμότητα του νέου πτωχευτικού και, πιθανότατα, το πιο σύνθετο τμήμα του. Ο λόγος είναι ότι απαιτούνται μελέτες -οι οποίες έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς συμβούλους- καθώς και προετοιμασία και διενέργεια διαγωνισμού για την προσέλκυση επενδυτών. Τουλάχιστον 2-3 μήνες απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι εν λόγω διαδικασίες, προειδοποιούν οι ίδιες πηγές.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις