Κομισιόν:Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτηση για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

H Κομισιόν κάνει απολύτως σαφές ότι«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτηση για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών σε Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας ,απαντώντας παράλληλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή για τις ενέργειες που τυχόν έχουν γίνει όσον αφορά την αποζημίωση των παραγωγών.


Ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας, των οποίων η παραγωγή έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδέντρων, και παρά το γεγονός ότι η καταστροφή είναι τέτοια που θα επηρεάσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας σε ελαιόλαδο, η Κομισιόν σε  απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή κάνει απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε μέχρι χθες «κανένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».


Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Cioloş, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή.


Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αφού σημείωσε ότι «τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας παρατηρήθηκαν φέτος ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με ισχυρούς νότιους ανέμους, κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδέντρων», τόνισε ότι «αποτέλεσμα των δυσμενέστατων αυτών συνθηκών ήταν η καρπόδεση στις περισσότερες περιοχές να εμφανίζεται φέτος από ιδιαίτερα χαμηλή έως μηδενική».


Συνεχίζοντας την ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν, «δεδομένης της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προμηνύεται για τους παραγωγούς», να μάθει «αν έχει δεχτεί η Επιτροπή αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για το λόγο αυτό» και «σε ποιες δράσεις μπορεί να λάβει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση ώστε να δοθεί μία οικονομική ανάσα στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς».


Στην απάντησή του ο επίτροπος κ. Cioloş κατηγορηματικά δήλωσε ότι «η Επιτροπή δεν έλαβε μέχρι σήμερα καμία αίτηση έκτακτης βοήθειας για την Κρήτη ούτε για άλλες ελαιοπαραγωγούς περιοχές στην Ελλάδα» και συνέχισε περιγράφοντας με λεπτομέρειες τις επιλογές που έχει η ελληνική κυβέρνηση και τα είδη αποζημιώσεων που μπορεί να χορηγήσει, κυρίως με εθνικές χρηματοδοτήσεις.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις