Λακωνία: Με αυτοκινητοπορεία απαντούν στη νέα ΚΑΠ αγρότες
Λακωνία: Με αυτοκινητοπορεία απαντούν στη νέα ΚΑΠ αγρότες

Αυτοκινητοπορεία πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη και κατέληξε στο διοικητήριο Λακωνίας, όπου και κατατέθηκε στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη το πλαίσιο των αιτημάτων. Ο σύλλογος διαμαρτύρεται για τη νέα αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που θα ισχύει μέχρι το 2027-, η οποία υποστηρίζει πως “φέρνει όλο και μεγαλύτερη ταφόπλακα στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Ελλάδας”, και κατακρίνει την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τους ευρωβουλευτές που την υπερψήφισαν.

“Πώς ακριβώς προστατεύεται ο ελαιοπαραγωγός όταν προστέθηκε διάταξη στην αναθεώρηση το 167α που θέτει θέσπιση ρητής απαγόρευσης καθορισμού από τα κράτη της ΕΕ οποιασδήποτε μορφής τιμής, ακόμα και ως ενδεικτικής ή συνιστώμενης κατά την «πρώτη» εμπορία του προϊόντος, δηλαδή κατά την πώληση του ελαιόλαδου από τον αγροτοπαραγωγό στον βιομήχανο ή στον έμπορο/διακινητή/εξαγωγέα;”, ρωτά τους βουλευτές ο σύλλογος και τονίζει πως “το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα συνεχίσει να παλεύει για κατώτατη εγγυημένη τιμή, που θα διασφαλίζει το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να μπορούμε να ζήσουμε της οικογένειες μας και να ξανακαλλιεργήσουμε. Ένα δίκιο αίτημα που το αγκαλιάζει και το διεκδικεί όλος ο αγροτικός κόσμος όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο”.

Το πλαίσιο των αιτημάτων:

1. Κατώτατη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων, που θα διασφαλίζει το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

2. Αφορολόγητο όριο στα 12.000ευρώ.

3. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

4. Επαρκή και ολοκληρωμένη διαχείριση με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπισή του δάκου.

5. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότησή του. Με αποζημίωση στο 100% των πραγματικών ζημιών.

6. Αποζημίωση στο 100% του χαμένου εισοδήματος για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, για όσο διάστημα θα είναι κλειστή η λαϊκή αγορά στην Σπάρτη.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις