Αιτωλοακαρνανία: Μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες  - Μέχρι αύριο Παρασκευή οι δηλώσεις στους ΕΛΓΑ
Αιτωλοακαρνανία: Μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες - Μέχρι αύριο Παρασκευή οι δηλώσεις στους ΕΛΓΑ

Τα βασικότερα προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά του πρώην δήμου Οινιάδων (νυν Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου), όπως το Λεσίνι, το Νεοχώρι, η Κατοχή, η Μάστρο, το Πεντάλοφο, η Γουριά και όχι μόνον καθώς εδώ και μέρες τα χωράφια -κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες- έχουν μετατραπεί σ'  ένα απέραντο ποτάμι.

Οι αγρότες τονίζουν ότι η άνοδος της στάθμης του Αχελώου προκαλεί τις πλημμύρες στην περιοχή, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού, το οποίο όπως λένε σε πολλά σημεία έχει στενέψει, λόγω φερτών υλικών. Καταγγέλλουν δε πως τα αποστραγγιστικά παράλληλα είναι πεπαλαιωμένα και περιορισμένων δυνατοτήτων, ενώ υπάρχει και ζήτημα και με τη διαχείριση των υδάτων από τα φράγματα της ΔΕΗ, ειδικά τον χειμώνα.

Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση καθώς ακόμα κι αν πέσει άμεσα η στάθμη, θεωρείται μάλλον απίθανο να στεγνώσουν άμεσα τα χωράφια λόγω των καιρικών συνθηκών και ως εκ τούτου ζητούν μέτρα από την πολιτεία, έχοντας υψηλές προσδοκίες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που εκλέγεται και στη δική τους εκλογική περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, προθεσμία μέχρι και αύριο Παρασκευή 29 Ιανουαρίου έχουν οι δημότες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την έντονη κακοκαιρία της 26ης Ιανουαρίου, προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών στους αρμόδιους, ανά περιοχή, ανταποκριτές ΕΛΓΑ. Ο Δήμος Αγρινίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει μεριμνήσει για την τεκμηρίωση της οριοθέτησης των πληγεισών καλλιεργειών, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του agrocapital.gr η Περιφέρεια θα ρίξει μεγάλο βα΄ρος στις τυχόν ευθύνες που έχει η ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις