Σεμινάρια για τον αγροτικό τομέα από την εταιρεία του γεωπόνου μελετητή Περουλάκη Ιωάννη
Σεμινάρια για τον αγροτικό τομέα από την εταιρεία του γεωπόνου μελετητή Περουλάκη Ιωάννη

Η εταιρεία μας έχει έδρα στη Λάρισα και δραστηριοποιείται στο γεωργικό τομέα από το 2005 και η κύρια ενασχόληση μας είναι η υποβολή και διεκπεραίωση προγραμμάτων που σχετίζονται με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) καθώς επίσης και με τη συμβουλευτική σε θέματα σχετικά με ποιότητα στον πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τομέα. Για όλο το εύρος δραστηριοτήτων της εταιρείας μας μπορεί κανείς ενημερωθεί από το site μας www.infoagro.gr .

Το καλοκαίρι το 2019 έγινε μια συνάντηση με την ομάδα της εταιρείας μας αλλά και συνεργάτες για να εκκινήσουμε το project «Σεμινάρια για τον αγρότη». Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να ενημερωθούν για διάφορα θέματα σχετικά με το γεωργικό τομέα, ωστόσο μέσα από ένα δεκάλεπτο τηλεφώνημα αδυνατούμε να τους καλύψουμε κάθε απορία. Και αυτή η επικοινωνία είναι σχεδόν καθημερινή. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους αυτούς μέσα από οργανωμένα πολύωρα ή και πολυήμερα σεμινάρια, όπου ο καθένας θα μπορεί να ενημερωθεί γενικά αλλά και ειδικότερα για το θέμα που τον απασχολεί.

Προς τα τέλη του 2019 διοργανώσαμε τα δύο πρώτα σεμινάρια με θέμα την «Οικοτεχνία» στη Λάρισα και στο Βόλο σε συνεργασία με την εταιρεία του κυρίου Δημόκα Γεώργιου που δραστηριοποιείται στον ίδιο σχεδόν τομέα στην περιοχή εκεί. Οι συμμετοχές και στα δύο σεμινάρια ξεπέρασαν τις 160 και μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι.

Οικοτεχνία στη Λάρισα

 

Οικοτεχνία στο Βόλο

Παράλληλα διοργανώσαμε εργαστήριο με τον ΣΕΦ κύριο Θεολόγου Αλέξανδρο με μίσθωση επαγγελματικού χώρου για την εκτέλεση σχετικών συνταγών με το θέμα της οικοτεχνίας.

Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο οργανώσαμε σε Βόλο και Λάρισα αντίστοιχο σεμινάριο – εργαστήριο για τον επιτυχή σχεδιασμό ενός business plan στο γεωργικό τομέα.

Ετοιμάσαμε και άλλα σεμινάρια με θεματολογίες «Παραγωγή Προϊόντων Γάλακτος», «Η μεθοδολογία της Ελαιοκαλλιέργειας» αλλά κάπου εκεί μας βρήκε ο Covid-19 και «πάγωσε» λίγο τα σχέδια μας.

Παρά τον Covid-19 συνεχίσαμε πλέον online τα σεμινάρια μας και η αλήθεια είναι πως μας παρακολούθησαν ενδιαφερόμενοι από όλες τις γωνίες της Ελλάδος και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τους 500 σε αριθμό αυτοί που μας έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά αλλά και δια ζώσης, αν και ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο κομμάτι ενεργά για 6 μήνες περίπου.

Στην πορεία συνεργαστήκαμε με την Open Office Volos (https://openofficevolos.gr/) . Η συγκεκριμένη εταιρεία ασχολείται με τη διοργάνωση σεμιναρίων δια ζώσης αλλά και online και κάπως έτσι συνεχίζουμε μαζί, την παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης σε αγρότες και ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα διαδικτυακά προς το παρόν και σύντομα ελπίζουμε και δια ζώσης.

Τα σεμινάρια που πραγματοποιήσαμε μαζί είναι τα παρακάτω και επαναλαμβάνονται!

 

 

Έτσι λοιπόν τα αμέσως επόμενα σεμινάρια που έχουμε προγραμματίσει είναι:

Α) 22 και 23 Φεβρουαρίου - «Γίνε επαγγελματίας Αγρότης»

Το επιχειρηματικό εργαστήρι “Γίνε επαγγελματίας αγρότης – Προγράμματα & Επιδοτήσεις” απευθύνεται σε ετεροεπαγγελματίες (μη αγρότες) ή και ανέργους που θέλουν να ασχοληθούν με τον γεωργικό ή κτηνοτροφικό τομέα. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από τους ομιλητές για τις διαδικασίες που απαιτούνται για να χαρακτηριστεί κάποιος κατά κύριο επάγγελμα γεωργός, τις κοινοτικές ενισχύσεις που δύναται να εκμεταλλευτούν, αλλά και τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προκηρύσσονται κατά καιρούς και αφορούν τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς ή τους νεοεισερχόμενους.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://bit.ly/36xvoyR

 

Β) Στις 5 Μαρτίου – «Οικοτεχνία»

Ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και σε αυτούς που πρόκειται να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, θέλουν να προχωρήσουν σε πρώτη μεταποίηση των προϊόντων τους και να τα προωθήσουν στην αγορά.

Αν σας ενδιαφέρει να παράγετε:

* Προϊόντα δημητριακών π.χ. πλιγούρι, μπομπότα

* Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά κλπ

* Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι πχ Επιτραπέζιες ελιές, τουρσί, σάλτσες

* Αρτοσκευάσματα π.χ. παξιμάδια φρυγανιές, αρτίδια, σταφιδόψωμα, κριτσίνια, βουτήματα, λουκουμάδες με μέλι, κουλούρια, λαγάνες, διπυρίτης άρτος (γαλέτα) φύλλο κρούστας, σφολιάτα, πίτες (αλμυρές και γλυκές)

* Ζυμαρικά π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, ξινόχοντρος

* Γλυκίσματα π.χ. χαλβάς με σιμιγδάλι, σάμαλι, ραβανί

* Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, π.χ. γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων και λαχανικών, φρουί γλασέ, πετιμέζι, μουσταλευριά, αμυγδαλωτά, εργολάβους, χαρουπόμελο ,προϊόντα από σουσάμι

* Αποξηραμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά

* Προϊόντα με μέλι που έχουν προστεθεί ξηροί μαστίχα, κρόκος κ.α. τρόφιμα

Γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. τυρί, βούτυρο, γιαούρτι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στη με αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3438 /Β/2014)

* Λοιπά τρόφιμα, π.χ. ξύδι, χυμοί φρούτων και λαχανικών

* Προϊόντα σαπωνοποιίας από ελαιόλαδο

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να μάθετε τις διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι τη νομιμοποίηση μιας μονάδας οικοτεχνίας αλλά και να «ακούσετε» από παραγωγούς τέτοιων προϊόντων τις εμπειρίες τους σχετικά με την παραγωγή και πώλησή τους.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2MG9HWq

 

Γ) Τέλη Μαρτίου - «Η μεθοδολογία της ελαιοκαλλιέργειας»

Οι τεχνικές της ελαιοκαλλιέργειας δομημένες στις σύγχρονες ανάγκες της επιχειρηματικότητας. Οι απαιτήσεις της ολοκληρωμένης και της βιολογικής καλλιέργειας, το χρονοδιάγραμμα και τα μέσα υλοποίησης τους καθώς και τις απαιτήσεις στο χωράφι για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου.

Το σεμινάριο αυτό είναι υπό διαμόρφωση και σύντομα θα ανακοινωθεί το ακριβές περιεχόμενο και η διάρκεια του

 

Περουλάκης Ιωάννης

Γεωπόνος, ΜΒΑ

Μελετητής – Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

 

Λάρισα, Ηρώων Πολυτεχνείου 144 – Τηλ. Επικοινωνίας: 2410551326

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις