Άντεξε στα δύο κύματα της πανδημίας η ευρωπαϊκή οικονομία
Άντεξε στα δύο κύματα της πανδημίας η ευρωπαϊκή οικονομία

Το δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού είχε επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 έδειξε συρρίκνωση 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 5,1% σε ετήσια, οπότε συνολικά περιεστάλη κατά 6,8% για όλο τον χρόνο, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Κρίνοντας από τα μηνιαία δεδομένα της Ευρωζώνης και τα τριμηνιαία για την πορεία του εκάστοτε εθνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, οι δυναμικότερες εξαγωγές και κάποια ανάκαμψη των επενδύσεων άμβλυναν τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η δε εντυπωσιακή απόδοση της μεταποίησης περιόρισε τη μείωση της παραγωγής στις υπηρεσίες.

Τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης με κρατικά κονδύλια λειτούργησαν υποστηρικτικά προς τα διαθέσιμα εισοδήματα, ενώ τα εταιρικά κέρδη ενδέχεται να έχουν μειωθεί. Παρά ταύτα, εάν κάνουμε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, το κακό είναι μικρότερο. Μπορεί στο δεύτερο κύμα η οικονομία της Ευρωζώνης να επλήγη δραστικότερα από εκείνην των ΗΠΑ, η οποία αυξήθηκε κατά 1% το τελευταίο τρίμηνο και του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου το ΑΕΠ μάλλον παρέμεινε στάσιμο – τα επίσημα στοιχεία αναμένονται στις 12 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σε σχέση με το πρώτο κύμα, όταν η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 προκάλεσε μείωση του ΑΕΠ κατά 3,8% το α΄ τρίμηνο και κατά 12,1% το β΄ τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης κατόρθωσε να κλείσει τη χρονιά με σχετικά μικρές απώλειες.

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι προοπτικές αποδείχθηκαν λιγότερο απογοητευτικές και τα μηνιαία στοιχεία ήταν βελτιωμένα σε σχέση με το τι αναμενόταν, ενώ τα επιμέρους ΑΕΠ προκάλεσαν ευχάριστη έκπληξη (Γερμανία 0,1%, Γαλλία -1,3% και Ισπανία 0,3%), οπότε και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας απλώς ήταν ελαφρά υψηλότερες των εκτιμήσεων (βάσει του Bloomberg και της Berenberg αναμενόταν πτώση -0,9% σε τριμηνιαία βάση). Λόγω των κινδύνων από τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού, τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν εν ισχύι τον Φεβρουάριο στις περισσότερες χώρες. Θα ακολουθήσει ήπια χαλάρωση σε μερικές χώρες στα τέλη Μαρτίου και μια πιο γενική και σταδιακή από τον Απρίλιο και μετά χάρις στον καιρό και τους εμβολιασμούς. Αναμένουμε συρρίκνωση 2% στο πρώτο τρίμηνο για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η οικονομική απόδοση της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με τις ΗΠΑ μοιάζει και διαφέρει από εκείνη κατά την κρίση του 2008/2009. Τότε η Ευρωζώνη χρειάστηκε επτά χρόνια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, ενώ οι ΗΠΑ κατάφεραν να το κάνουν σε 3,5 χρόνια – σε μεγάλο βαθμό αυτό συνέβη, επειδή η Ευρωζώνη εισήλθε σε διπλή ύφεσης εξαιτίας της κρίσης χρέους το 2011/2012. Ωστόσο, σήμερα και οι δύο οικονομίες ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις