Στους δρόμους οι αγρότες με καυτά προβλήματα και δίκαια αιτήματα - Θα υλοποιήσει ο υπουργός τις δεσμεύσεις;
Στους δρόμους οι αγρότες με καυτά προβλήματα και δίκαια αιτήματα - Θα υλοποιήσει ο υπουργός τις δεσμεύσεις;

Μπορεί το ΥπΑΑΤ να αρκείται σε γενικόλογες δεσμεύσεις δια στόματος Αραμπατζή ότι θα σταθεί αρωγός σε όλους τους παραγωγούς που αποδεδειγμένα πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο ο αγροτικός κόσμος που βιώνει καθημερινά σοβαρά προβλήματα ακόμη και επιβίωσης ζητάει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ουσιαστικές αποφάσεις και έργα. Παράλληλα, καταφεύγουν στο μόνο μέσο αντίδρασης και πίεσης που έχουν προς την πολιτική ηγεσία -όταν ο διάλογος είναι στείρος και ατελέσφορος- που είναι οι κινητοποιήσεις, έχοντας βεβαίως υπόψιν αφενός τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρταούν εν μέσω πανδημίας και αφετέρου επιδιώκοντας να αποφύγουν με κάθε τρόπο το να δυσκολέψουν περαιτέρω τη ζωή των συμπολιτών τους.

Έτσι, από νωρίς χθες Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας, παρέταξαν τα τρακτέρ τους αριστερά του οδοστρώματος στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, ενώ για σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου αγρότες από τις Σέρρες, την Καρδίτσα, την Λάρισα, τον Έβρο και τα Πράσινα φανάρια, προγραμματίζουν να διαδηλώσουν στην πόλη των Σερρών.

Με υπόμνημα στους πολιτικούς διεκδικούν την κορονο- ενίσχυση στο βαμβάκι

«Να στηρίξει το αίτημά τους για κορονοενίσχυση στο βαμβάκι, προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών βαμβακοπαραγωγών, ώστε να ορθοποδήσουν σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες» καλεί όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, το Συντονιστικό Όργανο των παραγωγικών φορέων βάμβακος που συγκροτήθηκε, ενώ από την κυβέρνηση ζητούν «να δείξει την ίδια υπεύθυνη στάση απέναντι σε εμάς, όπως επιδείξαμε και εμείς καλλιεργώντας στο σκοτάδι της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης».

Στο υπόμνημα που απεστάλη προς όλα τα πολιτικά κόμματα και υπογράφουν 22 Συνεταιρισμοί της χώρας, εκ των οποίων οι 8 από τη Θεσσαλία (7 από τον νομό Λάρισας και ένας από την Καρδίτσα) αναφέρονται τα εξής: «Μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στην Ελλάδα είναι αυτή του βάμβακος, καθώς καλύπτει πανελλαδικά πάνω από δύο εκατομμύρια στρέμματα γης (2.766.777) και αφορά πάνω από σαράντα χιλιάδες παραγωγούς (45.928) σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το ελληνικό βαμβάκι το οποίο εκπροσωπεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και την Ε.Ε., στις διεθνείς αγορές, κατά τη διάρκεια του 2020 υπέστη μία μείωση τιμών, λόγω της πανδημίας, η οποία μεταφράζεται σε 25% μείωση εισοδήματος για τους παραγωγούς. Παρά τις προειδοποιήσεις προς το ΥΠΠΑΤ από εκπροσώπους παραγωγών, αλλά και από άλλους αρμόδιους φορείς (Δ.Ο.Β. και Ένωση Εκκοκκιστών), ότι οι βαμβακοκαλλιεργητές έχουν υποστεί οικονομική ζημία, λόγω του Covid, έχουμε φτάσει στη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου έχοντας εισπράξει τιμές απαγορευτικές για τη συνέχιση της καλλιέργειας, καθώς υπάρχει αδυναμία από την πλευρά των βαμβακοπαραγωγών, να κλείσουν τις οφειλές του 2020, πόσο μάλλον να ξεκινήσουν την καλλιέργεια του 2021. Θυμίζουμε πως ξεκινήσαμε πέρυσι την καλλιέργεια έχοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης, πως όποιος κλάδος πληγεί οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας θα ενισχυθεί».

Την επιστολή τη συνυπογράφουν οι παρακάτω φορείς:

Αγροτικός Σύλλογος Σουφλίου νομού Εβρου, Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης νομού Εβρου, Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής νομού Ροδόπης, Αγροτικός Σύλλογος Μαρωνείας-Σαπών νομού Ροδόπης, Πανσερραϊκός Σύλλογος Αγροτών νομού Σερρών, Αγροτικός Συνεταιρισμός «Αλιστράτης» νομού Σερρών, Αγροτικός Σύλλογος Χαλάστρας «Η Αλληλεγγύη» νομού Θεσ/νίκης, Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Χαλκηδόνας νομού Θεσ/νίκης, Αγροτικός Σύλλογος Γιαννιτσών νομού Πέλλας, Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας νομού Ημαθίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής «Αλέξανδρος» νομού Ημαθίας, Αγροτικός Σύλλογος Αιγινίου νομού Πιερίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός επαρχίας Φαρσάλων «Ενιπέας» νομού Λάρισας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλοχωρίου Δήμου Λάρισας νομού Λάρισας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νέου Περιβολίου Δήμου Κιλελέρ νομού Λάρισας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλού Νερού νομού Λάρισας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιτέας νομού Καρδίτσας, Οργάνωση Παραγωγών Βάμβακος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών Δήμου Λάρισας νομού Λάρισας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δήμου Κιλελέρ νομού Λάρισας, Αγροτικός Συνεταιρισμός «Φαρσάλων Γη» νομού Λάρισας, Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Δήμου Αλεξάνδρειας νομού Ημαθίας.

Ξεσηκώνονται οι αγρότες στην Πέλλα

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οι οποίοι παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους αριστερά του οδοστρώματος στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, διεκδίκησαν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που τους βασανίζουν. «Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας για αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού και σε καμία περίπτωση δεν θα κλείσουμε τον δρόμο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Πέλλας, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Στα αιτήματα των αγροτών συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η διάθεση αγροτικού πετρελαίου, μια «γενναία» ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς λόγω της covid-19, λύση στο πρόβλημα που, όπως λένε, έχει ανακύψει για περισσότερους από 2000 αγρότες με τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και άρση του «πράσινου τέλους».

«Πολλά από τα αιτήματά μας αποτελούν προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως «θα πάρουμε τα τρακτέρ μας από τον δρόμο μόνο εάν υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις δημόσια».

Στους δρόμους οι αγρότες των Σερρών

Για σήμερα Παρασκευή, αγρότες των Σερρών, με τη συμμετοχή συναδέλφων τους και από άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν προαναγγείλει πορεία με τα τρακτέρ τους προς το διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας, όπου και θα πραγματοποιήσουν αγροτικό συλλαλητήριο. Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνεται και η 100% αποζημίωση από τη σφοδρή κακοκαιρία «Λέανδρος», που προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες και αγρούς.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις