Στις 13.30 έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με Κικίλια, Τσιόδρα, Αρκουμανέα, Χαρδαλιά - Αποφάσεις ίσως και σήμερα για lockdown
Στις 13.30 έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με Κικίλια, Τσιόδρα, Αρκουμανέα, Χαρδαλιά

Πιο κοντά στην απόφαση για επιβολή ενός lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική φαίνεται να είναι η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία των ειδικών για την επέλαση της πανδημίας προκαλούν έντονη ανησυχία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13.30 θα έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Πληροφορίες, αναφέρουν, ότι ενδέχεται στη συνέχεια να συνεδριάσει και η επιτροπή των ειδικών.

Η εισήγηση Κικίλια

Το θέμα ξεκίνησε το πρωί με δηλώσεις του υπουργού Υγείας στο OPEN καθώς ο Βασίλης Κικίλιας ήταν ξεκάθαρος: Θα εισηγηθώ lockdown τύπου Μαρτίου.

Ο υπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα δεδομένα από την αυξητική πορεία που ακολουθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στην Αττική.

Ο υπουργός ανέλυσε, μιλώντας στο Open, τα νούμερα νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πως η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην εν λόγω Περιφέρεια ανέρχεται πλέον στο 70%.

Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε, και εάν τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η δική του εισήγηση θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown» όμοιο με αυτό του Μαρτίου.

Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική, είπε και σημείωσε πως ο ένας μετά τον δήμο έχουν αυξητική τάση.

Αναφέρθηκε στην «τεράστια προσπάθεια» που έχει κάνει τόσο η κυβέρνηση όσο και η κοινωνία στον «άνισο πόλεμο» κατά της πανδημίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών.

Έχουμε πλέον 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες υγείας, σημείωσε πως διαβεβαίωσε πως έρχονται περισσότερα εμβόλια, αντιλαμβάνομαι τη μάχη της ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί.

Ενστάσεις Γεωργιάδη: Να το σκεφτούμε για να μην υπάρχει πισωγύρισμα

«Η διαφορά τύπου Μαρτίου με σήμερα είναι κλειστά σχολεία και όχι click away στην αγορά, δεν βλέπω κάποια άλλη διαφορά. Αν αυτό εισηγηθεί ο υπουργός, τι να σας πω. Εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε άλλες ανησυχίες, ο κάθε ένας όμως βλέπει τον τομέα της ευθύνης του δεν το λέω κριτικά, λογικό είναι» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ότι θα εισηγηθεί καθολικό lockdown στην Αττική, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την ανησυχία για την πίεση στα νοσοκομεία.

«Αν ο υπουργός Υγείας, που είναι ο υπεύθυνος, κάνει μια τέτοια εισήγηση προφανώς θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη για την κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική καθώς εκεί ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις ανακοινώνονται κεντρικά και θεσμικά και πως δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει το γενικευμένο lockdown καθώς η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε lockdown.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι, κατά τη δική του γνώμη, ο κόσμος της αγοράς έχει τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και το click away δεν έχει επιβαρύνει την κίνηση.

Τέλος, ανέφερε ότι αφού γίνει η εισήγηση θα είναι καλό να δοθεί και λίγος χρόνος για συζήτηση των μέτρων «για να μην υπάρξει ξανά πισωγύρισμα και εικόνα που δεν είναι σωστή, δίνοντας την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να λέει διάφορα».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις