Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: Για τους δασικούς χάρτες
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: Για τους δασικούς χάρτες

Να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων που περιλαμβάνουν οι δασικοί χάρτες και να δοθεί παράταση ενός χρόνου για την διαδικασία υποβολής ενστάσεων – αντιρρήσεων, λόγο και της πανδημίας χωρίς καμία οικονομική ή άλλη επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα, ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Πρόσφατα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες που αφορούν τη Λέσβο. Μέσα σ’ αυτούς όμως έχουν συμπεριληφθεί πάρα πολλά αγροκτήματα με ελιές, αμπέλια, μηλιές αλλά και πολλά βοσκοτόπια, που είναι εκτάσεις όπου ασκείται γεωργική- οικονομική δραστηριότητα. Για να αποχαρακτηριστούν από δασικά και να συνεχίσουν να έχουν το χαρακτηρισμό «αγρόκτημα», καλούνται οι ιδιοκτήτες τους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκά στρώματα, βιοπαλαιστές μικρομεσαίοι αγρότες για προσφυγές – ενστάσεις – αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ. για τη σύνταξη της ένστασης, έρχονται να επιβαρύνουν το ήδη καταληστευμένο εισόδημά τους. ( Το τέλος της ένστασης για αγρόκτημα ενός στρέμματος είναι 40 ευρώ ). Το δικαίωμα για ενστάσεις εξαντλείται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Επίσης, ζητάει «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα από το κράτος ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα από ιδιώτες και από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τα ανάγκασε και χωρίς δική τους ευθύνη. Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων ,και πόρων, στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων, ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις