Καταρροϊκός πυρετός: Εικόνες σοκ με άρρωστα και μελλοθάνατα ζώα σε πλωτό φέρετρο στην Κύπρο
Καταρροϊκός πυρετός: Εικόνες σοκ με άρρωστα και μελλοθάνατα ζώα σε πλωτό φέρετρο στην Κύπρο

Εδώ και πάνω από δύο μήνες, δύο φορτηγά πλοία με 2,500 βοοειδή περιπλανώνται στη Μεσόγειο, αφού εκδηλώθηκε επιδημία καταρροϊκού πυρετού στα ζώα και κανένα κράτος δεν δέχεται τον ελλιμενισμό τους όπως καταγγέλλει το Κόμμα για τα Ζώα.

Στις 19 Φεβρουαρίου, ένα από τα δύο φορτηγά, το ηλικίας 54 ετών (!) «πλωτό φέρετρο» «Ελμπεΐκ», με σημαία Τόγκο, αγκυροβόλησε ανοικτά της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, αφού η Λιβύη αρνήθηκε να το δεχθεί.

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου ήδη ζήτησε από τις κυπριακές αρχές να κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να επιβιβαστούν κτηνίατροι και να εξετάσουν τα ζώα, να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσα είναι ακόμα εν ζωή, να κάνουν ευθανασία σε όσα είναι καταδικασμένα και βεβαίως να ερευνήσουν οι αρχές τι συνέβη με τα ήδη νεκρά ζώα.

Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα ζητάει από τους Επιτρόπους Υγείας και Γεωργίας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου και Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι να παρέμβουν, ώστε να λυθεί αμέσως το ζήτημα του ελλιμενισμού του Ελμπεΐκ και της επιβίβασης ιατρικού προσωπικού σε αυτό.

«Η ΕΕ πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως πράκτορας των κτηνοτρόφων και θύτης των ζώων. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο χρόνος παραμονής των μεταφερόμενων ζωντανών ζώων στα φορτηγά πλοία θεωρείται χρόνος “ανάπαυσης” (!)», δήλωσε ο επικεφαλής του ελληνικού Κόμματος για τα Ζώα Δημήτρης Πέτρου.

«Οι ισπανικές αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτό το επεισόδιο, που είναι ένας ακόμα λόγος για να απαγορευτούν επιτέλους οι διασυνοριακές μεταφορές ζώντων ζώων», μας δήλωσε η Όλγα Κήκου, επικεφαλής της ΜΚΟ Compassion in World Farming EU.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις