Κομοτηνή: Προτάσεις για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ
Κομοτηνή: Προτάσεις για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ

Στις προτάσεις των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας αν.Μ.Θ. για τον τρόπο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Καβάλας κος Νίκος Δημόπουλος μιλώντας  στην εκπομπή “Καθημερινές Ιστορίες”.Ο κος Δημόπουλος περιγράφοντας το σήμερα ανέφερε ότι: « κτηνοτρόφοι και αγρότες με ελάχιστο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, που εισπράττουν δυσανάλογα μεγάλα ποσά ενισχύσεων, στη βάση των δικαιωμάτων του 2014.» από τη μια, αλλά και από την άλλη: «Κτηνοτρόφοι και αγρότες που αύξησαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας το ζωικό και το φυτικό τους κεφάλαιο, αλλά συνέχισαν να εισπράττουν το ίδιο ποσό με το 2015» από την άλλη περιγράφοντας ένα σκηνικό με κτηνοτρόφους «πολλών ταχυτήτων, που λόγω της κατανομής των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων με την ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015, διαχωρίστηκαν σε κερδισμένους και χαμένους, ανάλογα τη γεωγραφική περιφέρεια (χωρική ενότητα) που δραστηριοποιούνταν».

Ο κος Δημόπουλος, έμπειρος κτηνοτρόφος και ο ίδιος, έστειλε το δικό του μήνυμα στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την «Ανακατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, με κοινή πυκνότητα βόσκησης σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας». Όπως τόνισε δικαιούχοι των ενισχύσεων, πρέπει να είναι μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και αγρότες, δηλαδή αυτοί που το γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το εξωγεωργικό.

Τέλος, δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να επισημάνει ότι: «Δεν πρέπει να ενεργοποιούνται ενισχύσεις βοσκοτόπων, δημοσίων και ιδιωτικών, χωρίς το αντίστοιχο ζωικό κεφάλαιο, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας που αφορούν απώλειες από, ζωονόσους, άγρια ζώα, καιρικά φαινόμενα, κλοπή».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις