Άμεσες αποζημιώσεις λόγω παγετού ζητά από τον ΕΛΓΑ ο Δ. Ελασσόνας

Με επιστολή του προς τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας ζητάει την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις των παραγωγών από τον ισχυρό παγετό που προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου Ελασσόνας, κατά την επέλαση του μετεωρολογικού φαινομένου «ΜΗΔΕΙΑ».

Η επιστολή του Δημάρχου στον Διοικητή του ΕΛΓΑ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ και άμεση αποζημίωση παραγωγών από την επέλαση του μετεωρολογικού φαινομένου «ΜΗΔΕΙΑ»

Κύριε Διοικητά,
Η επέλαση της «ΜΗΔΕΙΑΣ» και ο ισχυρός παγετός που τη συνόδευσε προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες του Δήμου Ελασσόνας και κυρίως στις δεντροκαλλιέργειες.
Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε απόγνωση δεδομένου ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που παρουσιάζεται παγετός τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου είναι πεπαλαιωμένος, δυσκίνητος και καλύπτει περιπτώσεις ζημιών κατά την περίοδο της παραγωγής. Ειδικά όμως στις δεντροκαλλιέργειες η επέλαση ενός παγετού πριν το στάδιο της ανθοφορίας προκαλεί δραματική μείωση των παραγόμενων προϊόντων.
Για το λόγο αυτό κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη επανεξέτασης και αλλαγής του Κανονισμού αποζημιώσεων της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ και την δημιουργία ενός προγράμματος άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημιώσεων των παραγωγών του Δήμου Ελασσόνας ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις