Πως μπορεί ο Γεωργός ή Κτηνοτρόφος να κερδίσει από την Οικοτεχνία;
Πως μπορεί ο Γεωργός ή Κτηνοτρόφος να κερδίσει από την Οικοτεχνία;

Η έννοια της «Οικοτεχνίας» είναι παρεξηγημένη, ωστόσο οι δυνατότητες και ευκαιρίες που δίνονται στον Έλληνα αγρότη μέσω του θεσμικού πλαισίου της οικοτεχνίας είναι πάρα πολλές. 

Μέσω την οικοτεχνίας μπορεί ο αγρότης να δημιουργήσει μια μονάδα μεταποίησης μικρής κλίμακας και ταυτόχρονα να παράγει και να πουλάει τα δικά του μεταποιημένα προϊόντα στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να δώσει υπεραξία στα δικά του νωπά, μέχρι σήμερα, προϊόντα και να εισπράξει ένα επιπλέον εισόδημα από αυτά.

Ένα σημείο που πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως είναι ότι το εισόδημα που προκύπτει από τις πωλήσεις προϊόντων οικοτεχνίας προστίθεται στο γεωργικό εισόδημα των αγροτών και ως εκ τούτου φορολογείται και ως γεωργικό εισόδημα με ότι συνεπάγεται αυτό ενώ ταυτόχρονα δεν δημιουργεί προβλήματα ως προς την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Οικοτέχνης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε κατά κύριο επάγγελμα γεωργός ή νεοεισερχόμενος γεωργός ενώ η μονάδα παραγωγής τέτοιων προϊόντων μπορεί να είναι ακόμα και η κουζίνα του σπιτιού. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια προϊόντα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως προϊόντα οικοτεχνίας:

• Γλυκίσματα π.χ. χαλβάς με σιμιγδάλι, σάμαλι, ραβανί

• Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, π.χ. γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, γλυκά αλείμματα και γλυκές πάστες φρούτων και λαχανικών, φρουι γλασέ, πετιμέζι, μουσταλευριά, αμυγδαλωτά, εργολάβους, χαρουπόμελο ,προϊόντα από σουσάμι

• Αποξηραμένα προϊόντα φυτικής προέλευσης φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά

• Προϊόντα με μέλι που έχουν προστεθεί ξηροί καρποί, μαστίχα, κρόκος κ.α. τρόφιμα

• Γαλακτοκομικά προϊόντα, π.χ. τυρί, βούτυρο, γιαούρτι

• Αρτοσκευάσματα πχ παξιμάδια φρυγανιές, αρτίδια, σταφιδόψωμα, κριτσίνια, βουτήματα, λουκουμάδες με μέλι, κουλούρια, λαγάνες, διπυρίτης άρτος (γαλέτα) φύλλο κρούστας, σφολιάτα, πίτες (αλμυρές και γλυκές)

• Ζυμαρικά π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες, λαζάνια, ξυνόχονδρος

• Προϊόντα σαπωνοποιίας από ελαιόλαδο

• Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά κλπ

• Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι πχ Επιτραπέζιες ελιές, τουρσί, σάλτσες

• Και άλλα

Η οικοτεχνία είναι μια ευκαιρία! Είναι το πρώτο βήμα στην παραγωγή δευτερογενών μεταποιημένων προϊόντων. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Οικοτεχνία μπορείτε να μάθετε στο σεμινάριο που διοργανώνει η εταιρεία μας την ερχόμενη Παρασκευή 5/3/2021, μέσω της Open Office Volos και μπορείτε να κλείσετε θέση εδώ: 

https://www.eventora.com/el/Events/oikotexnia2

 

Περουλάκης Γιάννης

Γεωπόνος, ΜΒΑ

Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις