Τον Λιβανό τελικά  χτυπάτε ή τους αγρότες;

Στην πολιτική για να γίνεσαι πιστευτός πρέπει να είσαι ειλικρινής και καλόπιστος στην κριτική που κάνεις.

Κάποιοι φαίνεται έχων απωλέσει και τα δύο.

Ο λόγος για κάποια δημοσιεύματα  που υπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ παραβλέποντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε πολλά από εκείνα για τα οποία ασκεί κριτική στην σημερινή ότι δεν κάνει.

Προκειμένου να ασκήσουν κριτική στον ΥΠΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό οι εν λόγω κύριοι πήραν απάντηση που έδωσε σε Ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ σχετικά με τις κορωνο- ενισχύσεις και την πώληση της παραγωγής πορτοκαλιών.

Ο κ. Λιβανός συνιστούσε να πωλούν οι αγρότες τα προϊόντα τους ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να διαπιστωθεί η αναταραχή στην αγορά και να μπορέσει να παρέμβει το ΥΠΑΑΤ, υπέρ των παραγωγών.

Αυτή η λογική διαπίστωση μεταφράσθηκε κακοπροαίρετα με τίτλους όπως «Ο Λιβανός καλεί τους παραγωγούς εσπεριδοειδών μα πωλούν ακόμα και κοψοχρονιά το προϊόν».

Είναι εμφανές ότι απομόνωσαν ένα σημείο της απάντηση του κ. Λιβανού και έβγαλαν τα συμπεράσματα που αυτοί ήθελαν.

Εκείνο που δεν λένε είναι ότι η ΕΕ  δίνει άδεια στις εθνικές κυβερνήσεις για να στηριχθούν κάποια προϊόντα, όταν διαπιστώνεται διαταραχή στην αγορά. Για να διαπιστωθεί διαταραχή και να έλθει το κράτος να καλύψει μέρος της τιμής που έχασαν οι παραγωγοί λόγω των περιοριστικών μέτρων που το ίδιο έχει επιβάλει πρέπει να πωληθούν τα προϊόντα, ειδάλλως δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή αυτή η διαταραχή και δεν θα υπάρξουν κορωνο- ενισχύσεις. Άρα λοιπόν η πώληση των προϊόντων σε οποιαδήποτε τιμή είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να δοθεί άδεια από την ΕΕ ώστε υπάρξει κρατική παρέμβαση.

Αυτοί λοιπόν που «πουλάνε» επαναστατικό λόγο στους αγρότες θέλοντας απλά και μόνο να κάνουν  αντιπολίτευση, ουσιαστικά όχι μόνο λένε ψέματα αλλά υπονομεύουν και το εισόδημα του κόσμου που μοχθεί δουλεύοντας στον πρωτογενή τομέα. Γιατί αν δεν πουλήσουν τα προϊόντα τους, απλά δεν θα πάρουν κορωνο- ενισχύσεις.

Το επιχείρημα που διαβάσαμε περί κατώτατης τιμής πλαφόν, είναι αστείο αφού είναι κάτι που απαγορεύεται ρητώς στην ελεύθερη αγορά. Αλλά αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί, αλήθεια, δεν το εφάρμοσαν όταν κυβερνούσαν οι ίδιοι; Γιατί δεν έβαλαν πλαφόν κατώτατες τιμές; Μήπως επειδή κάτι τέτοιο συνέβαινε μόνο στα κομμουνιστικά καθεστώτα;  Η ελεύθερη αγορά έχει άλλους μηχανισμούς για να στηρίξει την παραγωγή σε περιπτώσεις έκτακτες, όπως αυτή του κορωνοϊού.  Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει λογική, να ακολουθηθούν οι κανόνες και οι διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να εφαρμοσθεί το προβλεπόμενο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη ανήκουμε, όχι στη Σοβιετία. Και μπορεί αυτό να μην αρέσει σε κάποιους αλλά  πρέπει να το συνηθίσουν. Και το κυριότερο, πρέπει να πάψουν να υπονομεύουν την θέση και τα συμφέροντα των αγροτών, συμβουλεύοντάς τους να κάνουν πράγματα που ως τελικό αποτέλεσμα θα έχουν τη μείωση του εισοδήματός τους.

Σε τελική ανάλυση πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι ασκώντας αυτού του είδους την αντιπολίτευση δεν βλάπτουν τον ΥΠΑΑΤ Σπήλιο ΛΙβανό, αλλά τους αγρότες, που υποτίθεται υπερασπίζονται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις