Εξαντλείται η άμμος σε ορισμένες περιοχές- Καταναλώνουμε 50 δισ. τόνους ετησίως
Εξαντλείται η άμμος σε ορισμένες περιοχές- Καταναλώνουμε 50 δισ. τόνους ετησίως

Η άμμος είναι η πρωταρχική ύλη στην κατασκευή δρόμων, γεφυρών, υπερταχειών και έργων ανάπλασης. Άμμος, χαλίκια και πέτρες συνθλίβονται και συνθλίβονται μαζί για να κατασκευαστεί το γυαλί σε κάθε παράθυρο, οθόνη υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο. Ακόμη και η παραγωγή μικροεπεξεργαστών σιλικόνης απαιτεί τη χρήση άμμου.

Ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με έλλειμμα της ύλησης και οι κλιματικοί επιστήμονες τονίζουν πως αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις βιωσιμότητας για τον 21ο αιώνα. Δεν είναι ώρα για πανικό, λέει ο Pascal Peduzzi, επικεφαλής της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων για τους Πόρους των Ηνωμένων Εθνών, που συμμετείχε σε σχετικό webinar του Chatham House. Είναι ώρα να αλλάξει δραστικά η διαχείριση της άμμου, που σήμερα είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» τονίζει.

«Πιστεύουμε ότι η άμμος βρίσκεται παντού. Δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι θα μπορούσε να εξαντληθεί. Αλλά αυτό αρχίζει να συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές. Δεν πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει την επόμενη δεκαετία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα» τόνισε.

Προς το παρόν δεν είναι εφικτό να παρακολουθήσει κανείς με ακρίβεια την παγκόσμια χρήση άμμου. Ωστόσο ο Peduzzi λέει ότι θα μπορούσε να μετρηθεί έμμεσα, επικαλούμενος «πολύ καλή« σχέση ανάμεσα στη χρήση άμμου και τσιμέντου. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 4,1 δισ. τόνοι τσιμέντου παράγονται ετησίως, με την Κίνα να έχει τα πρωτεία. Χρειάζονται 10 τόνοι άμμου για την παραγωγή ενός τόνου τσιμέντου. Αυτό σημαίνει ότι για τις κατασκευές μόνο ο κόσμος καταναλώνει 40 με 50 δισ. τόνους άμμου ετησίως. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να χτίσει κανείς ένα τείχος ύψους 27 μέτρων και πλάτους 27 μέτρων, που θα καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη, ετησίως.

Ο ρυθμός της παγκόσμιας χρήσης άμμου έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και υπερβαίνει κατά πολύ τον φυσικό ρυθμό με τον οποίο η άμμος ανανεώνεται.

Πηγή: CNBC

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις