Έβρος: Νεκροί από δηλητηριασμένα δολώματα δύο μαυρόγυπες στο εθνικό πάρκο Δαδιάς
Έβρος: Νεκροί από δηλητηριασμένα δολώματα δύο μαυρόγυπες στο εθνικό πάρκο Δαδιάς

Από κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων προήλθε ο θάνατος σε δύο μαυρόγυπες, έναν στικταετό και μία αγριόγατα, που εντοπίστηκαν το περασμένο Σάββατο από υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης-Σουφλίου και τη χειρίστρια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου που διαθέτει το WWF Ελλάς για την ανίχνευση δηλητηρισμένων δολωμάτων στο δάσος της Δαδιάς.

Στο σημείο κλήθηκε και η Δασάρχης Σουφλίου, Γιαννούλα Διαγκάκη, η οποία προανήγγειλε προανακριτική διαδικασία για το συμβάν, προκειμένου «να γίνει κάθε δυνατή ενέργεια για τον εντοπισμό των δραστών», όπως ανέφερε.

«Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες προσπαθειών για την ανάκαμψη του μοναδικού πληθυσμού μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, να καταγράφονται ακόμα τέτοια περιστατικά, και μάλιστα εντός του Εθνικού Πάρκου», τόνισε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης, ενώ από την πλευρά της, η υπεύθυνη του προγράμματος του WWF στον Έβρο, Δώρα Σκαρτσή, επεσήμανε ότι «με αποφασιστικότητα και με την εφαρμογή της νομοθεσίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους η μάστιγα που πλήττει εδώ και δεκαετίες την ελληνική φύση».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα δολώματα είχαν τοποθετηθεί στην αγροδασική περιοχή μεταξύ Κορνοφωλιάς και Δαδιάς. Ο εντοπισμός των δύο μαυρόγυπων έγινε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε το ένα από τα δύο πουλιά, τα οποία ήταν καταγεγραμμένα και φώλιαζαν σε διαφορετικές φωλιές. Οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων νεκρών ζώων ή πουλιών που πιθανόν κατανάλωσαν από τα ίδια δολώματα, θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις