Αμοιβαία αναστολή επιβολής δασμών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ
Αμοιβαία αναστολή επιβολής δασμών μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ

Στην αμοιβαία άρση των πρόσθετων δασμών ύψους 25% συμφώνησαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι κλάδοι των ελληνικών εξαγωγών που απαλλάσσονται από τους πρόσθετους δασμούς είναι κονσέρβες ροδάκινων και μείγματα φρούτων, γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδίως φέτα, γιαούρτι, καθώς και προϊόντα χοιρινού κρέατος και οστρακοειδή. Η αξία των εξαγωγών μας στις κατηγορίες αυτές ανέρχεται σε περίπου 60 εκ. ευρώ και αναμένεται να επηρεαστεί θετικά χάρις στην εξέλιξη αυτή.

Οι πρόσθετοι δασμοί είχαν επιβληθεί κατόπιν αποφάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στο πλαίσιο των διαφορών που απορρέουν από την κατασκευή αεροσκαφών των Airbus – Boeing.

Η πλήρης κατάργηση των εισαγωγικών δασμών μετά από το τέλος του επομένου τετραμήνου αποτελεί επιδίωξη τόσο του Υφυπουργού Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη, όσο και του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Ιωάννη Σμυρλή, μέσω της άσκησης οικονομικής διπλωματίας εντός του πλαισίου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος – ΗΠΑ που είναι σε εξέλιξη.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σήμερα να αναστείλουν, για περίοδο τεσσάρων μηνών, όλους τους ανταποδοτικούς δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ και των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στις διαφορές Airbus και Boeing. Η αναστολή επιτρέπει και στις δύο πλευρές να επικεντρωθούν στην επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διένεξης. Παρέχει σημαντική ώθηση στους εξαγωγείς της ΕΕ, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είχαν εξουσιοδοτηθεί να αυξήσουν τους δασμούς επί των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ ύψους 7,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ. Ομοίως, θα ανασταλούν οι δασμοί της ΕΕ επί των εξαγωγών των ΗΠΑ προς την ΕΕ αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου. Σηματοδοτεί την επαναφορά των σχέσεών μας με τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο από οικονομική άποψη εταίρο μας. Η κατάργηση αυτών των δασμών είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές, σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία πλήττει τους εργαζομένους μας και τις οικονομίες μας. Η αναστολή αυτή θα συμβάλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης και, ως εκ τούτου, θα μας δώσει το περιθώριο να καταλήξουμε σε μια συνολική και μακροχρόνια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Η θετική εμπορική σχέση ΕΕ-ΗΠΑ είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο πλευρές αλλά και για το παγκόσμιο εμπόριο γενικότερα.»

Οι εν λόγω δασμοί θα ανασταλούν πλέον και από τις δύο πλευρές για περίοδο τεσσάρων μηνών, μόλις ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες και από τις δύο πλευρές.

Ιστορικό

Το 2018 το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο διαπίστωσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΠΟΕ όσον αφορά τις επιδοτήσεις της ΕΕ προς την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus.

Τον Μάρτιο του 2019 το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις προς την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο ΠΟΕ εξουσιοδότησε τις ΗΠΑ να λάβουν αντίμετρα κατά των ευρωπαϊκών εξαγωγών, αξίας έως και 7,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, και οι ΗΠΑ επέβαλαν τους εν λόγω δασμούς στις 18 Οκτωβρίου 2019. Τα σχετικά κράτη μέλη της ΕΕ έλαβαν στο μεταξύ όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν πλήρη συμμόρφωση.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο ΠΟΕ εξουσιοδότησε την ΕΕ να λάβει παρόμοια αντίμετρα για τις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την ΕΕ, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, κατά των παράνομων επιδοτήσεων των ΗΠΑ προς την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing. Η ΕΕ επεδίωξε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία θα της επέτρεπε να αποφύγει την επιβολή αυτών των δασμών. Δεδομένου ότι, την εποχή εκείνη, οι ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμες να αποδεχθούν διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κατάργησης των δασμών των ΗΠΑ, η ΕΕ αποφάσισε στις 9 Νοεμβρίου 2020 να επιβάλει αντίμετρα. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι ΗΠΑ άλλαξαν την περίοδο αναφοράς για τον υπολογισμό των κυρώσεών τους, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το φάσμα των ενωσιακών προϊόντων που υπόκεινται σε δασμούς.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις