Τι θα ισχύσει για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους

«Αγώνας δρόμου» από φορολογούμενους και λογιστές για να προλάβουν τις προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 φορολογικές δηλώσεις θα κατατεθούν κυριολεκτικά στο «παρά πέντε». Με αυτές αναμένεται να ολοκληρωθεί η φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, η οποία χαρακτηρίστηκε από μία ρευστότητα και αναστάτωση σχετικά με τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες.

Τυπικά, η προθεσμία για την κατάθεση των δηλώσεων λήγει την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να τις υποβάλλουν εμπρόθεσμα ως τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας στις 2 Σεπτεμβρίου.

Όσοι όμως δεν προλάβουν, θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι και θα κινδυνεύσουν να πληρώσουν επιπλέον φόρους και πρόστιμα μεγάλου ύψους. Εκτός εάν το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε κάποια παράταση της τελευταίας στιγμής –κάτι που στελέχη του έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει- ή υπάρξει κάποια αλλαγή στις συνέπειες όσων είναι εκπρόθεσμοι.
 
Τι ισχύει όμως σήμερα για όσους χάσουν τις προθεσμίες;


1) Χάνεται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, καθώς δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συγκεντρώθηκαν το 2012. Άρα υπάρχει ο κίνδυνος φορολόγησης του πολίτη κυριολεκτικά από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος του, αλλά και επιβολή προστίμου 10% για το ποσό αποδείξεων που δεν δηλώθηκε.

2) Δεν θα αναγνωριστεί έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 10% των ετήσιων δαπανών για ενοίκια κύριας κατοικίας, δίδακτρα, έξοδα τέκνων που σπουδάζουν, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές.

 3) Το ποσό του φόρου για πληρωμή θα καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις