Κορονοενισχύσεις: Το μεν πνεύμα πρόθυμο, τα δε ταμειακά διαθέσιμα ασθενή

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη δέσμευση είχε διατυπωθεί εκ μέρους του υπουργού προ μηνός περίπου, σε τηλεδιάσκεψη με τους 22 φορείς - εκπροσώπους των βαμβακοκαλλιεργητών, οι οποίοι διεκδικούν 65 εκατ. ευρώ ή περί τα 25 ευρώ το στρέμμα.

Ωστόσο, σε επικοινωνία του agrocapital.gr με αγρότες που παρέστησαν στη συνάντηση στην Ημαθία, οι εντυπώσεις που αποκόμισαν ήταν ξεκάθαρες: Πολλή κατανόηση, πολλές υποσχέσεις αλλά καμία δέσμευση αφού δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό εξάλλου επισημαίνει στις τελευταίες του εμφανίσεις και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάνοντας λόγο για περιορισμένα ταμειακά διαθέσιμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας έχει ως εξής:

 Ο Αγροτικός σύλλογος Αλεξάνδρειας μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στην Βέροια με τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, έθεσε τα τοπικά αγροτικά ζήτηματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής. Μέσα σε αυτά τα ζήτηματα ήταν η κορονοενίσχυση βαμβακιού η οποία όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι σε εγρήγορση μαζί με τα εμπλεκόμενα υπουργεία για αναζήτηση χρημάτων μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με τους 22 φορεις και ανέφερε ότι η συνδεδεμένη βάμβακος θα πραγματοποιηθεί έως τις 25 Μαρτίου.

Επισημάνθηκε το θέμα των ποικιλιών του deminimis στα ροδάκινα σχετικά με αδικίες που παρατηρήθηκαν σε ποικιλίες που έπρεπε να αποζημιώσουν αλλά δεν έγινε. Σε αυτό το θέμα ζητήθηκε η επικοινωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε το ζήτημα να διευκρινιστεί και να επιλυθεί αν είναι εφικτό.

Επίσης, ο Κύριος Λιβανός ανέφερε ότι για τις ποικιλίες ροδακίνου που ζημιώθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία Μήδεια και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα εισηγηθεί μα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να γίνει η απαιτούμενη εκτίμηση από τους γεωπόνους.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε από πλευράς του συλλόγου μας η ανάγκη εκκίνησης καινούριου κύκλου συζητήσεων και επαφών για το ζήτημα της τευτλοκαλλιέργειας και των δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων ετών.

 Με εκτίμηση το Δ.Σ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις