Χερσαία σύνορα: Ρυθμίσεις για τους εργάτες γης
Χερσαία σύνορα: Ρυθμίσεις για τους εργάτες γης

Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα ως εργάτες γης, λόγω των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή εξαιτίας της πανδημίας, δίνεται με τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

Ο εργοδότης μπορεί να υποβάλει αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του.

Οι όροι που ισχύουν είναι οι εξής:

  • Ανώτατο ηλικιακό όριο για τους εργάτες τα 60 έτη
  • Ελάχιστο όριο απασχόλησης 30 ημερών
  • Προβλεπόμενο κατάλυμα που πληροί τις σχετικές προδιαγραφές υγείας και
    ασφάλειας
  • Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για τον εργάτη
  • Καταβολή εργοσήμου
  • Δυνατότητα αλλαγής εργοδότη μέσα σε 5 μέρες από τη λήξη απασχόλησης στον προηγούμενο και ευθύνη του νέου εργοδότη για τον εργάτη
@ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, αναφέρθηκε στο κείμενο της σχετικής διάταξης, που ήταν “αποτέλεσμα συνεργασίας και με εκπροσώπους των αγροτών, βουλευτές και εκπροσώπους των Περιφερειών για το βέλτιστο αποτέλεσμα”, απαντώντας σε επερωτήσεις των βουλευτών  Α.-Μ. Παπαδημητρίου, Ζ. Τζηκαλάγια, Α. Δημοσχάκη και Στ. Μπίζιου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιβανός αναφέρει πως παρόμοια διάταξη είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2020 “όμως, διαπιστώθηκε καταστρατήγηση της ρύθμισης κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα” και για αυτό το λόγο “προβλέφθηκαν οι σχετικές ασφαλιστικές δικλείδες, μετά από στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης & Ασύλου, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης”.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις