ΕΛΓΑ: Κουτσουρεμένες από λάθος οι αποζημιώσεις στα υπερπρώιμα ροδάκινα, νεκταρίνια - Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;
ΕΛΓΑ: Κουτσουρεμένες από λάθος οι αποζημιώσεις στα υπερπρώιμα ροδάκινα, νεκταρίνια - Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Σε δυσχερή θέση έχουν βρεθεί παραγωγοί υπερπρώιμων ροδάκινων-νεκταρινιών και βερίκοκων στην Ημαθία και τη Λάρισα οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια ζοφερή πραγματικότητα όταν διαπίστωσαν ότι τα τελευταία τρία έτη αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ με σημαντικά μειωμένη τιμή προϊόντος.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε το agrocapital.gr από αγροτικό σύλλογο της Ημαθίας οι τιμές που πληρώθηκαν οι παραγωγοί για τα ροδάκινα ήταν 0.32 λεπτά και όχι με 0.68 που ισχύει για τα υπερπρώιμα.Το ίδιο συνέβη και με τα νεκταρίνια που έλαβαν 0,43 λεπτά αντί για 0,68 που ισχύει.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι παραγωγοί το πρόβλημα έγινε ορατό τη φετινή χρονιά διότι οι ζημιές του 2020 από παγετό κυμαίνονταν μεταξύ 80 - 100% κι έτσι η διαφορά σε χρήματα ήταν μεγάλη και έγινε αντιληπτή από τους παραγωγούς. Για να γίνει ακόμα περισσότερο κατανοητό το ζήτημα που έχει προκύψει οι αγρότες μιλάνε για χασούρα χιλιάδων ευρώ.

Όπως επισημαίνουν δε, το πρόβλημα αφορά στη δήλωση ΟΣΔΕ για το οποίο οι μόνοι που δεν ευθύνονταν είναι οι παραγωγοί, οι οποίοι δήλωναν επακριβώς την ποικιλία τους με την ονομασία. Ωστόσο, το σύστημα του ΟΣΔΕ δεν τις συμπεριέλαβε στα υπερπρώιμα με αποτέλεσμα να λάβουν μειωμένη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ακόμη και 55%.

Είναι λάθος του ΕΛΓΑ; του ΟΣΔΕ; των πυλών που δέχονται τα στοιχεία; Το σίγουρο είναι ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για να προχωρήσουν οι διαδικασίες επίλυσής του.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί δε ζητούν μόνο την επίλυση του τεχνικού προβλήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις του 2021 αλλά και να λάβουν τη διαφορά που προκύπτει με την κανονική αξία προϊόντος που δικαιούνται.

Για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί βουλευτές των νομών αλλά και ο ΕΛΓΑ ωστόσο τα πρώτα μηνύματα που δέχονται οι αγρότες είναι ότι ναι μεν το πρόβλημα υπάρχει, ότι θα γίνουν ενέργειες για την αποκατάστασή του αλλά ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα καταβολής της διαφοράς στις αποζημιώσεις αφού έχουν κλείσει οι σχετικές διοικητικές πράξεις.

Μάλιστα οι παραγωγοί δήλωσαν στο agrocapital.gr ότι τους ειπώθηκε ότι το θέμα δεν μπορεί να διευθετηθεί όχι γιατί το ποσό που απαιτείται είναι μεγάλο αλλά γιατί ο αριθμός των παραγωγών που αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι μικρός!

Ωστόσο, από την πλευρά τους οι αγρότες δεν προτίθενται να κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια αφού αν δεν υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες για να λάμψει η αλήθεια και να διεκδικήσουν τα χρήματα που δικαιούνται αλλά με λάθος των αρχών τα στερήθηκαν.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις