Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης
Πώς θα χορηγηθεί προκαταβολή σύνταξης στους αγρότες

Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης

Η Διοίκηση του e-EΦΚΑ υπενθυμίζει ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης λήγει στις 31 Μαρτίου 2021.

Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 34.000 αιτήσεις από τις 10 Μαρτίου που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα. 

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr). 

Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καλεί όσους πολίτες εκκρεμεί η απονομή της σύνταξης τους να αξιοποιήσουν την δυνατότητα προκαταβολής που περιλαμβάνει τόσο την μηνιαία καταβολή ποσών (360 ή 384 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του κάθε ασφαλισμένου) καθώς και αναδρομικά ποσά που καλύπτουν το σύνολο των μηνών καθυστέρησης της απονομής. 

 

Πιο αναλυτικά, η πρώτη ''δόση'' θα περιλαμβάνει την πληρωμή της προκαταβολής σύνταξης σε τουλάχιστον 75.000 συνταξιούχους (οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης έως 15 Μαρτίου 2021), μαζί και τα αναδρομικά τους.
Κατά το μέγιστο, θα πληρωθεί προκαταβολή σε 105.000 συνταξιούχους, σε περίπτωση που το σύνολο όσων επαγγελματιών και αγροτών χρωστάνε στα ταμεία (τέως ΟΑΕΕ, τέως ΟΓΑ, τέως ΕΤΑΑ) κατεβάσουν τις οφειλές τους κάτω από το προβλεπόμενο όριο (20.000 ευρώ για τον τ. ΟΑΕΕ, 15.000 για τον τ. ΕΤΑΑ και 6.000 για τον τ. ΟΓΑ). Αφορά τους συνταξιούχους αυτούς (πλην δημοσίου, κατοίκων εξωτερικού και όσων χρωστούν πάνω από τα προβλεπόμενα ανά ταμείο όρια) έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για οριστική σύνταξη, αλλά δεν έχουν λάβει προσωρινή.


Καταθέτοντας στην ειδική πλατφόρμα του e-EΦΚΑ, έως 31 Μαρτίου αίτηση προκαταβολή σύνταξης, θα λάβουν –βάσει σχεδιασμού του Υπ. Εργασίας– την προκαταβολή πριν το Πάσχα, μαζί και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον μήνα αίτησης για οριστική σύνταξη έως και τον τρέχοντα μήνα.


Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής των παραπάνω συνταξιούχων, σύμφωνα με στελέχη των Ταμείων, φτάνει τους 18 μήνες, το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών, θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από τον Απρίλιο και κάθε μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής σύνταξής τους, οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λαμβάνουν κάθε μήνα την προκαταβολή των 360 ευρώ - 384 ευρώ, προσθέτοντας ένα ακόμα δημοσιονομικό βάρος κοντά στα 270 εκατ. ευρώ κάθε μήνα έως τέλος του 2021.

Η δεύτερη ''δόση'' θα αφορά στις πληρωμές προκαταβολών συντάξεων σε όσους ασφαλισμένους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 16 Μαρτίου και έπειτα και μαζί, αίτηση προκαταβολής σύνταξης. Κατά τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, οι νέες αιτήσεις (δηλ. εκείνες που θα κατατεθούν από τις 16 Μαρτίου και έπειτα) θα ανέλθουν τουλάχιστον στις 75.000, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις θα φτάσουν τις 90.000. Το κόστος πληρωμής των προκαταβολών, οι οποίες θα προκύψουν από τις από εδώ και στο εξής αιτήσεις, κάθε μήνα υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ (για 75.000 νέες αιτήσεις), ενώ στο 9μηνο Απριλίου -Δεκεμβρίου 2021, φτάνει τα 270 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, δηλαδή το δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών των προκαταβολών συντάξεων για τους έως τις 15 Μαρτίου 2021 αιτούντες σύνταξης, το κόστος της πληρωμής (κάθε μήνα) των προκαταβολών στους συνταξιούχους αυτούς αλλά και των προκαταβολών στους συνταξιούχους που θα απαιτούνται από τις 16 Μαρτίου σύνταξη (και προκαταβολή) φαίνεται πως φτάνει στα 1, 040 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις