Ιταλία: Πολιτικοί και αγρότες  ενώνονται για να αντιταχθούν στη βαθμολογία Nutri-score
Ιταλία: Πολιτικοί και αγρότες ενώνονται για να αντιταχθούν στη βαθμολογία Nutri-score

Σε απάντηση σε μια αναφορά υπέρ του Nutri-Score που υπεγράφη από εκατοντάδες επιστήμονες, οι Ιταλοί πολιτικοί και οι αγρότες έχουν ενώσει την αντίθεσή τους στο γαλλικό σύστημα σήμανσης ενώ προωθούν τις εναλλακτικές λύσεις του.

Η αντίσταση στο Nutri-Score συνεχίζει να αυξάνεται στην Ιταλία. Οι πολιτικοί, οι κορυφαίες ενώσεις αγροτών και η ελαιοβιομηχανία αντιτάχθηκαν στην πιθανή υιοθέτηση του συστήματος επισήμανσης front-of-pack (FOPL) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συχνά έντονα διατυπωμένες δηλώσεις τους έρχονται μετά από  αίτηση υπογράφεται από περίπου 300 επιστήμονες και  ζήτησαν από τις Βρυξέλλες  να επιλέξουν Nutri-score ως επίσημη ευρωπαϊκή FOPL. και  πιστεύουν ότι το Nutri-Score είναι η πιο επιστημονικά ορθή πλατφόρμα επισήμανσης.

Αντιμετωπίζουμε μια έντονη επίθεση (από το Nutri-Score) στην ιταλική και μεσογειακή κουλτούρα τροφίμων και στα θεμέλια της, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Michele Sonnessa, δήλωσε ο πρόεδρος, Città dell'Olio.
Το Nutri-Score αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ιταλικό σύστημα αγροτικών τροφίμων», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Stefano Patuanelli ενώ ζητά από ολόκληρη την ιταλική βιομηχανία τροφίμων να αντιταχθεί στο γαλλικό γεννημένο FOPL.

« Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι ιταλικές εξαγωγές φτάνουν σε άλλες αγορές μόνες τους και με το brand name που φέρυν», πρόσθεσε ο Patuanelli.« Θέλουν να χρησιμοποιήσουν  το Nutri-Score για να διακόψει το μοναδικό όπλο μας για την εξαγωγή προϊόντων με σημαντική προστιθέμενη αξία ... Για να χτυπησούν  τις ιταλικές εξαγωγές τροφίμων είναι έτοιμοι να επιτεθούν στην μεσογειακή διατροφή , η οποία έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλο μέρος του ανθρώπινης κληρονομιάς . "

Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης να αντιταχθεί ενεργά στο Nutri-Score και να προσεγγίσει άλλες ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ για να σχηματίσει ένα ενιαίο μέτωπο.

Τα σχόλιά του ήρθαν κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον του ιταλικού κοινοβουλίου κατά την οποία εκπρόσωποι όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες για το Nutri-Score.

Έγινε έντονη πολιτική επίθεση στον Walter Ricciardi , έναν από τους συμβούλους του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος υπέγραψε την αναφορά υπέρ του Nutri-Score.

Ο Matteo Salvini, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος Lega Nord στον κυβερνώντα συνασπισμό, ζήτησε από τον Ricciardi να παραιτηθεί λόγω της στάσης του σχετικά με το σύστημα επισήμανσης των τροφίμων.

Οι Ιταλοί εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Paolo De Castro, έχουν επίσης καλέσει τόσο τον πολιτικό όσο και τον επιστημονικό κόσμο να συμμετάσχουν στον αγώνα ενάντια σε αυτό που περιέγραψε ως« Λανθασμένο σύστημα .. που βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την κληρονομιά των τροφίμων μας.»

«Είναι λάθος να δίνουμε ψήφους στα τρόφιμα, όταν αυτό που χρειάζεται είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και τα χαρακτηριστικά αυτού του φαγητού για να τους αφήσουν να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές», πρόσθεσε. o Ettore Prandini, πρόεδρος της εθνικής ένωσης αγρότη Coldiretti , τάχθηκε, επίσης, με Patuanelli και ζήτησε για μια« Επείγουσα επέμβαση για να σταματήσει η επίθεση στο ιταλικό εθνικό προϊόντων διατροφής.»

Σύμφωνα με την Prandini, εάν το Nutri-Score εγκριθεί, « Θα μπορούσε ακόμη και να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, άμεσα απειλή στις  ιταλικές εξαγωγές τροφίμων 46 δισ € καταγράφηκε το 2020.»

Ενώ ο αρχιτέκτονας Nutri-Score Serge Hercberg και ειδικοί όπως ο Pilar Galan έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Nutri-Score είναι σύμμαχος της μεσογειακής διατροφής και επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν προϊόντα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, οι Ιταλοί αγρότες συνεχίζουν να το αντιτίθενται.

Πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά στις ψεύτικες ειδήσεις σχετικά με μια υγιεινή διατροφική υγιεινή διατροφή, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που προωθεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ως θεραπεία για τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών», δήλωσε η Michele Sonnessa, πρόεδρος της Città dell'Olio

« Συνεργαζόμαστε με τον υπουργό Patuanelli και τον αναπληρωτή γραμματέα, Francesco Battistoni, για να αφήσουμε για πάντα την πλατφόρμα Nutri-Score», πρόσθεσε.« Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επίθεση άγρια στην ιταλική και μεσογειακή κουλτούρα των τροφίμων και των ιδρυμάτων της, όπως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».

Η Sonnessa είπε αναθέτοντας το « Κίτρινο C» σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι απαράδεκτη και χρησιμεύει ως ένα προειδοποιητικό σημάδι για τους καταναλωτές κατά την αγορά του προϊόντος.
Ωστόσο, ο Hercberg και ο Galan ισχυρίζονται από καιρό ότι το « Κίτρινο C» είναι η καλύτερη δυνατή ποιότητα για την κατηγορία ζωικά λίπη και φυτικά έλαια.

Σε ένα δελτίο τύπου, η Ιταλική Γεωργική Συνομοσπονδία (CIA) έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις, υποστηρίζοντας την υιοθέτηση του Nutri-Score και για πρόσθετη έρευνα σχετικά με την εναλλακτική πλατφόρμα ετικετών Nutrinform Battery , η οποία υποστηρίζεται από την ιταλική κυβέρνηση.

Ετικέτες Nutrinform Battery, όπως συχνά αποκαλείται, ήταν επίσημα φερμένο στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιανουάριο από την ιταλική κυβέρνηση.

Οι υποστηρικτές της Nutrinform  τους αρέσει ότι το FOPL δεν χαρακτηρίζει τα τρόφιμα ως καλά ή κακά, αλλά δείχνει την πρόσληψη ενέργειας και τις θρεπτικές τιμές του επιλεγμένου είδους τροφής χρησιμοποιώντας γραφικό μπαταρίας.

Κατά την άποψή τους, αυτή η αναπαράσταση των διατροφικών πληροφοριών βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν πώς ένα συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, ο Hercberg, ο Galan και πολλοί άλλοι ειδικοί στην Ευρώπη έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μπαταρίας Nutrinform και αμφισβήτησαν το επιστημονικό της υπόβαθρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να επιλέξει ένα ενιαίο FOPL που θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο το 27μελές μπλοκ μέχρι το τέλος του 2022.

πηγη

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις