Έρχονται εμβόλια ακόμα και για ψάρια
Ηράκλειο: Σύσταση εταιρείας παραγωγής εμβολίων ψαριών και παραγωγικών ζώων, με τη συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ

Η νεοσυσταθείσα εταιρεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, ήταν πρώτη σε αξιολόγηση, λαμβάνοντας 45% δημόσια χρηματοδότη από το ΕΣΠΑ και η παρουσίασή της έγινε στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη από τα στελέχη της, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) δρ Αντώνη Μαγουλά, το διευθυντή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) δρ Κωνσταντίνο Μυλωνά και τον ερευνητή δρ Παντελή Καθάριο.

Όπως ανάφεραν ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ, η Aquatic Biologicals είναι μια νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας, που έχει ως στόχο την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στην ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια και ότι η βασική δραστηριότητά της θα είναι η ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων για τα ψάρια της ιχθυοκαλλιέργειας, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν από πέντε περίπου χρόνια, αρχικά σε ερευνητικό επίπεδο στο εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του ΙΘΑΒΒΥΚ του ΕΛΚΕΘΕ. Αναφερόμενοι στην ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά της εταιρείας, τα ηγετικά στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ είπαν ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το Μάιο του 2019 από τονκ. Καθάριο και τους συνεργάτες του με τη συμμετοχή του ΕΛΚΕΘΕ, προσθέτοντας παράλληλα: «Η Aquatic Biologicals έλαβε μέρος στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ” του Υπουργείου Ανάπτυξης και η πρότασή της ήρθε πρώτη στην αξιολόγηση με χρηματοδότηση 1.800.000 ευρώ και με δημόσια συμμετοχή το 45% του αρχικού προϋπολογισμού. Στρατηγικός επενδυτής της Aquatic Biologicals θα είναι η ελληνική εταιρεία παραγωγής ιχθυοτροφών ΙΡΙΔΑ Α.Ε., η οποία θα συνεισφέρει το υπόλοιπο 55% της ιδιωτικής συμμετοχής».

Μέσω αυτού του προγράμματος, όπως ενημέρωσαν οι ερευνητές και στελέχη της εταιρείας «η Aquatic Biologicals, θα στεγάσει στο Ηράκλειο Κρήτης πρότυπη μονάδας παραγωγής εμβολίων για ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Η μονάδα παραγωγής εμβολίων θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα και η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει παράδειγμα «έξυπνης εξειδίκευσης» που εντάσσεται πλήρως στη γενικότερη στρατηγική αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και του επιστημονικού δυναμικού και θα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Κρήτης».

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις