Οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους
Οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους

Υλοποιείται ο σχεδιασμός για οριζόντιο εμβολιασμό όσων κατοίκων το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας και προτεραιοποίησης, στα νησιά μέχρι 5.000 κατοίκων, ενώ «προχωρούν και στα νησιά μέχρι 10.000 κατοίκων» δήλωσε - χωρίς προς το παρόν να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες - η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την Πέμπτη.

Όπως είπε, μετά την επίσπευση των παραδόσεων στην Ε.Ε. 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο, η χώρα μας θα προμηθευτεί επιπλέον 1,2 εκατομμύρια δόσεις.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών δημοσίευμα του Guardian ήταν αφιερωμένο στον ελληνικό τουρισμό και τις προσπάθειες της Ελλάδας να συνδυάσει το ελληνικό καλοκαίρι με το χτίσιμο του «τείχους ανοσίας».

Όπως αναφερόταν σχετικά, τα μικρά νησιά του Αιγαίου πρόκειται να γίνουν οι πρώτες «Covid-free» της Ελλάδας, καθώς εντείνεται η εκστρατεία εμβολιασμού στους τουριστικούς προορισμούς ελπίζοντας σε εισροή τουριστών.

Ο Guardian  σημείωνε πως σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί ότι τουλάχιστον 69 νησιά θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σήμερα, σε διαδοχικές ερωτήσεις κατά πόσον η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού τις επόμενες ημέρες, η Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για μίνι πολιτική εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού, που αφορά επισκέπτες από κάποιες χώρες, είτε μέσω της επίδειξης πράσινου πιστοποιητικού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού τεστ pcr 72 ώρες πριν το ταξίδι. Υπογράμμισε δε πως οι επισκέπτες που θα έλθουν τώρα στη χώρα μας - δεν πρόκειται για μεγάλο αριθμό - θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δε θα μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό, όπως, εξάλλου, ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ήδη υπάρχουν ξένοι επισκέπτες στην Ελλάδα, που υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς, ενώ υπενθύμισε ότι «το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται στις 14 Μαΐου, βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι η θετικότητα παρουσιάζει σταδιακή μείωση. Όπως είπε, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζετα. Ωστόσο, παρατηρείται στις περισσότερες περιοχές σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων. «Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Το σημαντικό είναι πως η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση» τόνισε.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία παραμένει εύθραυστη. «Όλα δείχνουν, όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, ότι βαδίζουμε στην τελευταία, αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας» είπε. Στην πορεία αυτή, επανέλαβε, τρεις είναι οι σύμμαχοι: ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. «Αντίπαλος είναι η κούραση, που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σ' έναν ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει» σημείωσε.

Όπως συμπλήρωσε, «για τον σκοπό αυτόν συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τη χρήση της μάσκας. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε στον περιορισμό των μεταδόσεων σε επίπεδο πληθυσμού. Δεν χαλαρώνουμε, δεν επαναπαυόμαστε, δεν εφησυχάζουμε.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τους συμπολίτες μας, ειδικότερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία, να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να εμβολιαστούν» προέτρεψε.

Η Αριστοτελία Πελώνη συνέχισε υπενθυμίζοντας πως «ήδη εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε σε μικρότερες ηλικίες. Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας - περίπου 800.000 - ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στα self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και σημείωσε πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, «η αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών test είναι υψηλή και ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ήδη, άλλωστε, χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο».

Για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, είπε πως θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι χθες το Coreper - οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. - κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του. «Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση. Επανέλαβαν μάλιστα την δέσμευση των 27 να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι. Η απόφαση παραπέμπεται τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε σχετική έγκριση το αμέσως επόμενο διάστημα» ανέφερε.

Υπενθύμισε, τέλος, πως σήμερα υπογράφεται από τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, συμφωνία για την έναρξη της λειτουργίας Γραφείου του Οργανισμού στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Όπως τόνισε, η επιλογή της Ελλάδας αποτελεί αναγνώριση του έργου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και την υλοποίηση πολιτικών Δημόσιας Υγείας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις