Περισσότερα εμπορεύματα μεταξύ Ιρλανδίας-Βρετανίας εκτρέπονται μέσω Β. Ιρλανδίας μετά το Brexit
Περισσότερα εμπορεύματα μεταξύ Ιρλανδίας-Βρετανίας εκτρέπονται μέσω Β. Ιρλανδίας μετά το Brexit

Η εισαγωγή ελέγχων σε κάποια προϊόντα από τότε που η γειτονική Βρετανία βγήκε από την εμπορική τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 31 Δεκεμβρίου έχει οδηγήσει σε απότομη μείωση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και μεγάλη αύξηση στα θαλάσσια δρομολόγια από την Ιρλανδία στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του Λιμανιού του Δουβλίνο δήλωσε ότι κάποια εμπορεύματα εκτρέπονται μέσω της υπό βρετανικό έλεγχο Βόρειας Ιρλανδίας. Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ιρλανδίας κατέγραψε μείωση 29% σε ετήσια βάση στον όγκο εμπορευμάτων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας το πρώτο τρίμηνο.

"Η μεταφορά μεγάλου όγκου σε λιμάνια στη Βόρεια Ιρλανδία είναι ανησυχητική", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ίμον Ο’Ράιλι.

Οι όγκοι εμπορευμάτων με πλοία τύπου Ro-Ro (Roll-on/roll-off) προς και από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 26% το πρώτο τρίμηνο ενώ οι υπηρεσίες με φορτηγά πλοία τύπου ‘lift-on/lift-off’ (φόρτωση, εκφόρτωση με γερανούς) μεταξύ του Λιμανιού του Δουβλίνου και των λιμανιών της ηπειρωτικής Ευρώπης κατέγραψαν αύξηση 18%, ανέφερε η ανακοίνωση.

Για δεκαετίες, οι Ιρλανδοί έμποροι προτιμούσαν να μεταφέρουν εμπορεύματα στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Βρετανίας, επιλέγοντας μια σύντομη θαλάσσια διαδρομή σε λιμάνια της Ουαλίας και στη συνέχεια πήγαιναν στη Γαλλία.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις