Ο Χαρακόπουλος μίλησε για την επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες

Σημεία Συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ASTRA TV και στο Δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο.


Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και επενδυτικό κλίμα
«Αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα και ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα. Την πολύτιμη πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει η κυβέρνηση συνεργασίας, η κυβέρνηση Σαμαρά. Το επενδυτικό κλίμα προϋποθέτει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ότι είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το πρωτογενές πλεόνασμα σηματοδοτεί αυτό ακριβώς το στοίχημα εμπιστοσύνης που επιδιώκουμε να κερδίσουμε για την ελληνική οικονομία».

Είμαστε πλέον κοντά στο στόχο του πλεονάσματος
«Ο ελληνικός λαός καταβάλλει μια επίπονη προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια. Οι προσπάθειες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, όπως φαίνεται θα πετύχουμε το στόχο του πλεονάσματος, ένα θα έλεγα εθνικό στόχο. Διότι εάν έχουμε πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου, η χώρα θα μπορέσει να διεκδικήσει την ελάφρυνση του χρέους, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο.  Και αυτό θα είναι ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλους όσους σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα. Επιπλέον, θα υπάρξει η δυνατότητα σημαντικό μέρος του πλεονάσματος να πάει σε κοινωνικές ομάδες, που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση».

Στόχος η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
«Πράγματι, γίνεται ευρέως συζήτηση για ένα πρόγραμμα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Οπωσδήποτε, ανάλογες ευνοϊκές αποφάσεις σε συνδυασμό με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, θα ενδυναμώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής ΦΠΑ στους δικαιούχους αγρότες
«Κατανοώ απόλυτα τη δυσφορία των αγροτών που είναι δικαιούχοι της επιστροφής του ΦΠΑ και ταλαιπωρούνται από αυτή την καθυστέρηση. Το θέμα, όμως, δεν αφορά αυτό καθ’ αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άπτεται αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών. Γι’ αυτό το λόγο, την προηγούμενη βδομάδα αναγκάστηκα να μεταβώ στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκα με τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη, παρουσία του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη. Έλαβα διαβεβαιώσεις ότι όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις θα παρεμβαίνουν στις ΔΟΥ και ήδη νομίζω ότι έχει επισπευσθεί σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία».

Πάνω από τους μισούς οι δικαιούχοι που έχουν πάρει επιστροφή ΦΠΑ στη Λάρισα
«Η ενημέρωση που έχω από τον κ. Θεοχάρη είναι ότι στην Α΄ ΔΟΥ Λαρίσης, το 75% του ποσού, περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, έχει καταβληθεί στους δικαιούχους και υπολείπονται λιγότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ. Σε επίπεδο παραγωγών δηλαδή, στην Α΄ ΔΟΥ έχουν πληρωθεί σχεδόν το 70- 71%  των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έδωσε η Γενική Γραμματεία Εσόδων στην Β΄ ΔΟΥ δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα. Κυρίως στην επαρχία Φαρσάλων εμφανίζεται πιο έντονο το πρόβλημα. Στη Β΄ ΔΟΥ είναι στο 51% τα ποσά που έχουν επιστραφεί και το ίδιο ποσοστό είναι και των δικαιούχων αγροτών. Έχουν δοθεί, δηλαδή, περί τα 4 εκατομμύρια ευρώ και υπολείπονται άλλα 3,7 εκατομμύρια ευρώ».

Οριστική νομιμοποίηση αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων, χωρίς πρόστιμα

«Ένα από τα προβλήματα του κόσμου της κτηνοτροφίας που από τα πρώτα χρόνια που πολιτεύτηκα, αντιμετώπισα ήταν ο βραχνάς με τις αυθαίρετες σταυλικές εγκαταστάσεις. Η κυβέρνηση έδωσε μια γενναία λύση με την οριστική νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων των σταυλικών εγκαταστάσεων και με όριο τα 35 τμ για τον οικίσκο που μένει ο κτηνοτρόφος δίπλα στην κτηνοτροφική του μονάδα, η νομιμοποίηση είναι χωρίς κανένα πρόστιμο».

Απλοποιήσαμε τη διαδικασία αδειοδότησης νέων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
«Προχωρήσαμε στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, των δυνατοτήτων δηλαδή που έχει κανείς για να ιδρύσει μια νέα μονάδα. Στόχος να μην ταλαιπωρείται ο κτηνοτρόφος με γραφειοκρατία και κόστος. Μία βασική πληγή για την ίδρυση νέων κτηνοτροφικών μονάδων που είχε κόστος σε χρόνο και χρήμα, ήταν η διαδικασία για την περιβαλλοντική μελέτη, για την περιβαλλοντική άδεια. Πλέον, για να ιδρύσει κανείς μια μεσαία και μεγάλη κτηνοτροφική εκμετάλλευση αρκεί μια δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις».

Θεσμοθέτηση πλαισίου για Οργανώσεις Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα

«Μια τρίτη καινοτομία είναι η θεσμοθέτηση του πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών στο γαλακτοκομικό τομέα, ενώ έως πρόσφατα είχαμε μόνο στη φυτική παραγωγή. Δίνεται πλέον η δυνατότητα να έχουν επιχειρησιακά προγράμματα, να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές στις ζωοτροφές τους, να διαπραγματεύονται συλλογικότερα δηλαδή υπέρ των παραγωγών, να έχουν σταθερότερες τιμές, οικονομία κλίμακος».

Αναλογιστικές μελέτες για αίτια που σήμερα δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ

«Έχω ζητήσει από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, και ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη του μηνός, τα πορίσματα των Ομάδων Εργασίας που έχουν συσταθεί για τη βελτίωση του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού. Φέτος δεν είχαμε προσβολή, όπως είχαμε πέρυσι και πρόπερσι από το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι. Έχουμε, όμως, προσβολή από αίτια που δεν αποζημιώνονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Ζήτησα, και στη τελευταία συνεδρίαση του Οργανισμού υπήρξε απόφαση, την ανάθεση σε αναλογιστή αναλογιστικών μελετών που θα εκτιμήσουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει προαιρετική ασφάλιση για εντομολογικές προσβολές στο βαμβάκι. Να δούμε δηλαδή, υπό ποίες συνθήκες, με ποιο ασφάλιστρο, θα μπορούσε να ασφαλίζει ο παραγωγός την παραγωγή του και για αίτια που σήμερα δεν αποζημιώνονται. Όπως επίσης ζητήσαμε να εξετασθεί η δυνατότητα αποζημίωσης από χαλάζι στην ανθοφορία των δένδρων, που σήμερα δεν αποζημιώνεται, αλλά και να μπει και στην κύρια ασφάλιση, η δυνατότητα αποζημίωσης της ηρτημένης παραγωγής από πυρκαγιά».

Μείωση τελών εκτίμησης και επανεκτίμησης του ΕΛΓΑ στο μισό

«Μέσα σε αυτό το στενό οικονομικό πλαίσιο, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους παραγωγούς. Και αυτό κάναμε με την Απόφαση που υπέγραψα με το συναρμόδιο Υπουργό, τον κ. Σταϊκούρα, μειώνοντας στο μισό τα τέλη επανεκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και βεβαίως τη μείωση στο 50% των τελών εκτίμησης για βασικές καλλιέργειες, όπως είναι τα σιτηρά που από ένα ευρώ πάνε στα πενήντα λεπτά το στρέμμα.
Επίσης, θέλω να πιστεύω ότι από του χρόνου, που ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει και εναλλακτικά σενάρια για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, θα μπορεί ο ΕΛΓΑ να έχει αμεσότερη και ταχύτερη συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να έχει ταχύτερα στα χέρια του δηλαδή τις δηλώσεις καλλιέργειας, προκειμένου να μπορεί και αυτός να αποζημιώνει ταχύτερα».

Άμεσα και το υπόλοιπο 30% της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους

«Έχει δοθεί το 70% της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους και η ενημέρωση που έχω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ότι τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου και, σε κάθε περίπτωση, πριν την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στα μέσα Οκτωβρίου, θα καταβληθεί και το υπόλοιπο 30% στους δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης, που είναι δεκάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι ορεινών, ημιορεινών και μειονεκτικών  περιοχών».

Εν αναμονή της απόφασης για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης

«Για να υπάρξει προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, θα πρέπει να υπάρχει απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει στις 11 Σεπτεμβρίου. Από τη στιγμή που θα υπάρξει η ομόφωνη απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής, τότε το κάθε κράτος- μέλος έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει προκαταβολή έως και 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Θέλω να πιστεύω ότι και αυτή τη φορά θα υπάρχει η απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής, έτσι ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι σε θέση, στα μέσα Οκτωβρίου να καταβάλλει αυτή τη σημαντική ένεση ρευστότητας, την οποία αναμένουν οι παραγωγοί».

Αναγκαία η αλλαγή του συνεταιριστικού νόμου

«Από την αρχή που βρέθηκα σε αυτή τη θέση, έχω μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής του 4015, του λεγόμενου νόμου Σκανδαλίδη, ο οποίος -προφανώς κάθε συντάκτης νόμου έχει καλές προθέσεις- στην πορεία αποδείχθηκε ότι προκάλεσε πάρα πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες στο συνεταιριστικό κίνημα. Χρειαζόμαστε υγιές συνεταιριστικό κίνημα. Βεβαίως, υπάρχουν αμαρτίες του παρελθόντος, λάθη, άστοχες επιλογές, τις οποίες πλήρωσε βαρύτατα το συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και ο συνεταιριστικός νόμος Σκανδαλίδη λειτούργησε ως τροχοπέδη σε περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξή του. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει συγκροτηθεί μια νέα Ομάδα Εργασίας. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα καταλήξει σε πόρισμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορο βηματισμό γιατί χρειαζόμαστε υγιές συνεταιριστικό κίνημα».


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις