ΟΕΒ: Λύση σε εισπραξιμότητα, οφειλές και άρδευση αναζητά το ΥΠΑΑΤ

Πονοκέφαλο για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποτελούν οι ΟΕΒ, με αιχμή τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, που έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρεία να κατεβάζει τον διακόπτη προκαλώντας βραχυκύκλωμα στη διαδικασία του ποτίσματος και μάλιστα σε αγρότες που έχουν πληρώσει κανονικά.

Το υπουργείο επιθυμεί το πρόβλημα να έχει λυθεί  το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.Σύμφωνα με στοιχεία από το ΥΠΑΑΤ, 38 ΟΕΒ έχουν πρόβλημα, οφείλοντας περί τα 52 εκατ. ευρώ. Οι οργανισμοί αυτοί έρχονται αντιμέτωποι διαρκώς με διακοπές ρεύματος, όμως προχωρούν σε ασφαλιστικά μέτρα κάθε καλοκαίρι προκειμένου να λειτουργούν κανονικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος, την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε επαφή του ΥπΑΑΤ και με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση για το θέμα.

Χθες το ζήτημα τέθηκε σε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου και εκπροσώπου του αρμόδιου υπουργού Σπήλιου Λιβανού και κάποιων ΟΕΒ και η υπόθεση περνά πλέον στην τελική διαβούλευση προκειμένου να υπάρξει και το σχετικό κείμενο.

Οι λύσεις -ενέργειες που βρίσκονται στο τραπέζι και δίνουν έμφαση στο θέμα της εισπραξιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ΟΕΒ είναι:

1. Συνεργασία με τις Περιφέρειες, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα (κυρίως με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Θεσσαλίας), οι οποίες ωστόσο δεν δείχνουν την ίδια προθυμία ανταπόκρισης στο θέμα.

2, Η σύνδεση με το ΟΣΔΕ, κατά το πρότυπο των εισφορών του ΕΛΓΑ.

3. Οι συνενώσεις ΟΕΒ.

4. Η θέσπιση αγροτικής ενημερότητας, που θα εξασφαλίζει την σχέση ΟΕΒ-αγροτών.

Φυσικά σε κάθε μία υπάρχουν και οι ανάλογες διαφωνίες όμως σε κάθε περίπτωση το υπουργείο δηλώνει αποφασισμένο να βρει τη λύση και να τη θεσμοθετήσει με την εισαγωγή στη βουλή και σχετικού νομοσχεδίου τον Ιούνιο.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις