Φρένο στην πολιτογράφηση των αλλοδαπών βάζει ο Βορίδης

Η υπουργική απόφαση ρυθμίζει τις προϋποθέσεις από τα οποία συνάγεται η οικονομική και κοινωνική ένταξη των αιτούντων για πολιτογράφηση.

Συγκεκριμένα προβλέπει πως «για τους αιτούντες που απαιτείται να συμπληρώνουν τρία έτη προηγούμενης νόμιμης διαμονής πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα και τα τρία αυτά έτη. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν επτά έτη πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως. Για όσους απαιτείται να συμπληρώνουν δώδεκα έτη πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για τουλάχιστον τα τελευταία 7 έτη πριν την υποβολή της αιτήσεως»

Στη συνέχεια η απόφαση του Μάκη Βορίδη σημειώνει πως «για τους αιτούντες αλλοδαπούς που έχοντας υποβάλει αίτηση με την προ ισχύουσα διάταξη του άρθρου 25 του ν.3838/2010 (Α΄49) απαιτείται να συμπληρώνουν πέντε έτη νόμιμης διαμονής στη χώρα πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ανωτέρω νόμου (24-3-2010) πρέπει να αποδεικνύουν επαρκές εισόδημα για πέντε τουλάχιστον έτη που να αφορούν στη χρονική περίοδο από το έτος 2015 και εντεύθεν».

Το επαρκές εισόδημα

Και ποιο είναι αυτό το επαρκές εισόδημα που αναφέρεται στην υπουργική απόφαση; «Το ύψος του επαρκούς ετήσιου εισοδήματος συναρτάται με τις ετήσιες αποδοχές του αμειβόμενου υπαλλήλου και εργατοτεχνίτη της χώρας όπως αυτές προσδιορίζονται με την εκάστοτε ισχύουσα υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου». Αυτό είναι περίπου 7500 ευρώ το έτος συν 10% για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

Γραπτές εξετάσεις

Σε οκτώ πόλεις θα διεξαχθούν οι πρώτες γραπτές εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, συνολικά είναι οκτώ τα εξεταστικά κέντρα που θα φιλοξενήσουν τις πρώτες πανελλήνιες εξετάσεις Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης, που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Μαΐου 2021. Τα κέντρα αυτά θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Τρίπολη και Ηράκλειο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εξετάσεων σε κάθε εξεταστικό κέντρο είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 25 αιτήσεων. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρότερος του προβλεπόμενου, οι διαγωνιζόμενοι θα καλούνται να διαγωνιστούν σε άλλο εξεταστικό κέντρο.

Οι επόμενες εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων Πολιτογράφησης καθορίστηκε να διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού, ενώ θα εξεταστεί και η επάρκεια γνώσης της ελληνικής γλώσσας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις