Συνδεδεμένη: Στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι - Πάει πίσω η πληρωμή, αδυνατούν να καλύψουν υποχρεώσεις
Συνδεδεμένη: Στα κάγκελα οι κτηνοτρόφοι - Πάει πίσω η πληρωμή, αδυνατούν να καλύψουν υποχρεώσεις

Δυσαρεστημένοι είναι οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο γιατί δεν πληρώθηκαν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και γιατί οι πληρωμές φαίνεται να πηγαίνουν μετά τα μέσα του μήνα.Οι ίδιοι μάλιστα επισημαίνουν ότι φέτος σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών και το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε. Αυτό καταδεικνύουν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί στην χώρα μας οι εκτροφές αιγοπροβάτων γεγονός που αποτυπώνεται και στις ελλείψεις που υπάρχουν στην πασχαλινή αγορά.

Οι συνδεδεµένες στα ζωικά της τάξης των 55 εκατ. ευρώ περίπου για τους αιγοπροβατοτρόφους και των 35 εκατ. ευρώ για τους βοοτρόφους είναι σημαντική για τους κτηνοτρόφους και η έλλειψη ρευστότητας για τουλάχιστον μισό μήνα ακόμη είναι βέβαιο ότι θα μετακυλιστεί στην αγορά την ώρα που οι παραγωγοί καλούνται να εξασφαλίσουν ζωοτροφές οι οποίες το τελευταίο τετράµηνο σηµείωσαν άνοδο στις τιµές τους έως και 40%.

Φυσικά, η καθυστέρηση στη συνδεδεμένη ακολούθησε την «προβληµατική πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης, που έφερε αρκετά υπόλοιπα απλήρωτα αλλά και σημαντικές παρακρατήσεις για µεγάλη µερίδα του κλάδου.

Πρόσθετο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους οι παγετοί σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας από τον Φεβρουάριο µέχρι και µέσα στον Απρίλιο που προκάλεσαν τη µείωση της παραγωγής γάλακτος των αιγοπροβάτων από 20 έως και 40%.

Πώς σχολιάζουν στο ΥΠΑΑΤ το θέμα που έχει ανακύψει με τους κτηνοτρόφους: Ισχυρίζονται ότι  µόνο πέρυσι η πληρωµή έγινε νωρίτερα, ξεχνώντας μάλλον ότι σχεδόν κάθε χρόνο η πληρωµή αυτή γίνεται τέτοιες ηµέρες και κυρίως τηρώντας σιγή ιχθύος για την εµπλοκή µε το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΣΔΕ που πυροδότησε βραχυκύλωμα στη διαδικασία των διασταυρωτικών ελέγχων, προκειµένου να είναι έτοιµα τα στοιχεία για να βγει εγκαίρως η καρτέλα πληρωµής

Βασίλης Κεγκέρογλου: Η κυβέρνηση εμπαίζει αγρότες και κτηνοτρόφους

Την άμεση πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου και ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού ζητά για αγρότες και κτηνοτρόφους ο Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Με πρωτοβουλία του κ. Κεγκέρογλου, κατατέθηκε ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων από την Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, για τον εμπαιγμό αγροτών και κτηνοτρόφων και ζητούν την άμεση πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωικού κεφαλαίου και ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Οι φόβοι και οι αμφιβολίες σύσσωμου του αγροτικού κόσμου επιβεβαιώνονται, αφού παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις και εξαγγελίες μετατέθηκαν ουσιαστικά για μετά το Πάσχα, οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και γάλακτος που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα σε βοοειδή και αιγοπρόβατα.

Οι ενώσεις, οι φορείς και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό της Κυβέρνησης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι τέτοιο καιρό οι εν λόγω ενισχύσεις είχαν καταβληθεί.

Το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα είχε επισημάνει ότι οι παλινωδίες του Υπουργείου με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στις ενισχύσεις των παράγωγων-κτηνοτρόφων, οι οποίοι τηρούν ευλαβικά τις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα, ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού συνολικού ποσού 24,2 εκατ. ευρώ για υπαίθριο καρπούζι (140 ευρώ το στρέμμα), καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα (205 ευρώ το στρέμμα), θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε ντομάτες (500 ευρώ το στρέμμα) και αγγούρια (210 ευρώ το στρέμμα) και βουβαλοτροφία, μετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι παραπέμπονται για πληρωμή μετά το Πάσχα, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού πρώτα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των παραγωγών, για την οποία από το υπουργείο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Η μόνη αναφορά επί της πληρωμής των δικαιούχων έγινε με πρόσφατη ανακοίνωση ότι «η χρηματοδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31/12/2021» !!!

Επειδή οι κτηνοτρόφοι από τον Έβρο ως την Κρήτη βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν μετά μεγάλων δυσκολιών να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και

επειδή οι αγρότες παραγωγοί της χώρας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και χρειάζονται τη στήριξη που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση

Ερωτάσθε κ Υπουργέ:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταβληθούν το νωρίτερο και αμέσως μετά το Πάσχα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου;

Προτίθεστε και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να καταβάλλετε τις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού;

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις