Χατζηδάκης:η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή θεωρούνται ως ένας από τους πέντε κύριους κλάδους

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη για την 78η ΔΕΘ απηύθυνε  χαιρετισμό σε αναπτυξιακή ημερίδα του Δήμου Πολυγύρου με θέμα την «Αγροτική πολιτική και Ανάπτυξη».

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός τόνισε ότι η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή θεωρούνται ως ένας από τους πέντε κύριους κλάδους, που θα σηκώσουν το βάρος της αναπτυξιακής προσπάθειας για την Ελλάδα, μέχρι το 2020 κάτι που καταγράφεται και από τις εκθέσεις διεθνών οίκων -όπως της Mc Kinsey- που εκτιμούν πως ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πάνω από 4,5 δις  ευρώ επιπλέον στο ΑΕΠ και 140.000 νέες θέσεις εργασίας μεσοπρόθεσμα.

Σχετικά με τη Νέα ΚΑΠ 2014-2020, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό, παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, που η Ελλάδα διασφάλισε περίπου 20 δις ευρώ κοινοτικών πόρων από την ΚΑΠ και τη Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Ειδικότερα οι συγχρηματοδοτούμενες δράσεις στον πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προσανατολίζονται στην ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη δράση για το κλίμα και στην ισόρροπη εδαφική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, με παράλληλη στόχευση στην καινοτομία.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σημείωσε ότι τουλάχιστον το 25% των πόρων θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικά μέτρα. Ειδικά για την κτηνοτροφία ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι μετά από ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του αρμόδιου Υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη θα επιδοτούνται πλέον ως σημαντικοί πόροι, εκτάσεις που δεν είναι αναγκαστικά καλλιεργήσιμες γαίες, όπως οι βοσκότοποι και υπογράμμισε ότι έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε ποσοστό έως 2% του συνόλου των ενισχύσεων που λαμβάνει η χώρα, να μπορεί να διατεθεί αποκλειστικά για τους νέους επαγγελματίες του κλάδου, στοιχείο που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, απλουστεύονται τα καθεστώτα ενίσχυσης για τους νέους γεωργούς, τις περιοχές με μειονεκτήματα και τις μικρές εκμεταλλεύσεις και επομένως μειώνεται το διοικητικό κόστος αλλά και ο κίνδυνος απώλειας πόρων. Έτσι ενισχύονται οι νέοι αγρότες ενώ προβλέπεται  η δυνατότητα να χορηγούνται προκαταβολές σε δικαιούχους προγραμμάτων ανάπτυξης -υπό προϋποθέσεις- χωρίς τραπεζική εγγύηση. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, σημείωσε ο Υπουργός, που θα διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης η ενίσχυση επιχειρήσεων ή βιομηχανιών που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή και στο πλαίσιο αυτό, ήδη με το νέο Επενδυτικό Νόμο εκτιμάται πως μόνον στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής-χωρίς τη μεταποίηση- θα υπάρξουν για το 2013 εγκρίσεις του ύψους των 50 εκατ. ευρώ περίπου και πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με πέρυσι.

Σχετικά με τις εξαγωγές σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  προωθείται το πρόγραμμα Single Window, ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες των εξαγωγών και να διευκολυνθεί το έργο των εξαγωγέων. Επίσης, προωθούνται προγράμματα και δράσεις εξωστρέφειας ανά προϊόν και ανά χώρα – στόχο (κρασί σε Γερμανία και Λατινική Αμερική, γιαούρτι σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεγ. Βρετανία). Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας συμπλήρωσε ότι οι πρωτοβουλίες θα ενισχυθούν και από τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, που θα δημιουργηθεί με τη συγχώνευση τον ΟΠΕ και το Invest in Greece.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε περίπου το ένα τρίτο των κονδυλίων του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη» από το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) για δράσεις τοπικού και περιφερειακού χαρακτήρα να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες για να το διαχειρίζονται οι ίδιες.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις