Καταστροφή για τις εξαγωγές της Τουρκίας: Σχεδόν μηδενικές ροές προς Σαουδική Αραβία
Καταστροφή για τις εξαγωγές της Τουρκίας: Σχεδόν μηδενικές ροές προς Σαουδική Αραβία

Οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Σαουδική Αραβία έπιασαν πάτο στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παραμένοντας σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω του αενπίσημου εμπάργκο εδώ και μήνες αφότου η Σαουδική Αραβία εξανάγκασε επιχειρηματίες να κόψουν κάθε δεσμό με την Τουρκία. Περιττό να τονιστεί ότι οι αρνητές, φυλακίστηκαν.

Οι πωλήσεις στη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 94,4% ετησίως σε μόλις 11,25 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TIM). Οι εξαγωγές μειώθηκαν από περίπου 201 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. 

Τα στοιχεία του Απριλίου συνεχίζουν την πτωτική τους μηνιαία πορεία και ενίσχυσαν τη ζημία προς τους Τούρκους εξαγωγείς που φέρεται να προκάλεσε το ανεπίσημο μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας. 

Το Ριάντ δεν αναγνώρισε ποτέ δημοσίως μποϊκοτάζ εμπορευμάτων από την Τουρκία, αλλά πέρυσι Σαουδάραβες επιχειρηματίες και λιανοπωλητές ενέκριναν την κίνηση εν μέσω πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων.

Υπήρξαν προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για την αποκατάσταση κάποιας διπλωματικής επαφής μετά από μια δεκαετία έντασης, ειδικά μετά τη δολοφονία του αντιφρονούντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Εκτός από την υπόθεση Κασόγκι, η επαναπροσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, η υποστήριξη του αλ-Σίσι και η στάση της προς τη Λιβύη και τη Συρία υπήρξαν άλλα σημεία διαμάχης μεταξύ της Άγκυρας και του Ριάντ.

"Θα αναζητήσουμε τρόπους για να επιδιορθώσουμε τη σχέση και με μια πιο θετική ατζέντα με τη Σαουδική Αραβία ", δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι το μποϊκοτάζ θα αρθεί σύντομα.

Βουτιά και οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία έπεσαν στα 67,4 εκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της TIM, κατά 93,3%, από όταν πριν ένα χρόνο βρίσκονταν λίγο πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις Σαουδαραβικές αρχές έδειξαν ότι οι εισαγωγές από την Τουρκία σημείωσαν άνοδο το Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, αλλά παρέμειναν πολύ χαμηλότερες από το ποσό του περασμένου έτους.

Η αξία των εισαγωγών από την Τουρκία ανήλθε σε 6,53 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, από λίγο πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια έναν μήνα νωρίτερα, αλλά εξακολούθησαν να είναι περίπου 98% κάτω σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αρχής Στατιστικής της Σαουδικής Αραβίας.

Η Τουρκία υποχώρησε στην 67η θέση όσον αφορά τις εισαγωγές στη Σαουδική Αραβία από την 11η του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι πωλήσεις της Τουρκίας στο βασίλειο μειώθηκαν κατά 23,4% σε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, από περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Για να παρακάμψουν τον ανεπίσημο αποκλεισμό, ορισμένοι Τούρκοι εξαγωγείς χρησιμοποιούσαν άλλες χώρες, γειτονικές της Σαουδικής Αραβίας, για να εξάγουν εκεί τα προϊόντα τους και η Τουρκία τον περασμένο μήνα έθεσε το ζήτημα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη.

Η παραγωγή σε γειτονικές χώρες επιτρέπει στους εξαγωγείς να λαμβάνουν τελωνειακά έγγραφα και να απομακρύνουν τις ετικέτες προϊόντων "Made in Turkey", επιτρέποντας στα εμπορεύματα να εισέλθουν στο βασίλειο.

Οι μεγάλες τουρκικές εταιρείες λέγεται ότι πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες για να ανοίξουν ξανά το εμπόριο με το βασίλειο, χωρίς καμία σαφή πρόοδο.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις